OpinieLezersbrieven

Verbied smartphones in leslokalen en op scholen

De lezersbrieven van maandag 9 november.

Fransen houden borden omhoog met de tekst Je Suis Prof (Ik ben leraar) tijdens een anti-terreurbetoging in Parijs. Het protest volgt op de moord op Samuel Paty, een leraar die werd onthoofd omdat hij Mohammed-cartoons aan zijn klas liet zien.Beeld Getty Images

Brief van de dag

Ook ik werd bedreigd na een uitgelokte discussie op de ochtend van de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Niets vermoedend werd ik gefotografeerd, terwijl ik iets provocerends op mijn digibord schreef met de vraag of die zin in Nederland gezegd mocht worden. De foto werd door een leerling direct gepost op Facebook, waarna 160 idioten iets met me wilden tot de dood aan toe. En ja, dat voelt niet fijn, maar zeer intimiderend.

Ik pleit voor een wettelijk verbod op het gebruik van smartphones in het leslokaal, op school – zoals in Frankrijk – en zeker daar waar het gaat om foto’s en filmpjes. Vaak laten deze beelden een moment zien die volledig buiten de context wordt geplaatst. Een klaslokaal, de school, moet een plek zijn waarin integriteit en bescherming voor docent en leerling op de eerste plaats staat. Daar moeten en mogen gesprekken, discussies en lessen worden gegeven in de besloten- en geborgenheid die het onderwijs moet bieden. De wetgever dient daarin te voorzien en dat vooral niet aan bange directies over te laten.

Hier had ik overigens geen last van, mijn directeur stond achter mij, al vroeg mijn manager wel of ik een dergelijk onderwerp op die manier aan de kaak had moeten stellen. Ja dus, in dit vrije Nederland mag ik alles zeggen en laten zien, tenzij ik wetten overtreed en de rechter daarover oordeelt.

Wat voel ik me ontzettend rijk als vrij mens in dit fantastische land.

Peter Boursoud-docent ROC Midden Nederland, Soest

Klassieken

Het duurde even voor ik woorden kon vinden om te reageren op het prachtige verhaal van Marita Mathijsen over de kennis van de klassieken onder onze politici. Die kennis is volgens haar, samengevat, nagenoeg nul. Haar stuk legt pijnlijk bloot waaraan het in het onderwijs in Nederland de laatste decennia is gaan ontbreken: aan Bildung, een woord waar in het Nederlands geen goed equivalent voor bestaat.

Ik moest denken aan het onlangs opnieuw uitgegeven boek van de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor. Hij verliet in 1933 zijn middelbare school, moeilijk opvoedbaar zouden we vandaag de dag over hem zeggen, en begint een voettocht van Londen naar Istanbul. Wat het boek onder meer zo bijzonder maakt, is de wijze waarop hij zich met zijn op school (toch nog) vergaarde kennis van de Engelse klassieken door de hindernissen op deze tocht heen slaat, en zijn Bildung versterkt.

Omdat de ‘humaniora’ op de meeste scholen geen enkele aandacht krijgen, om niet te zeggen totaal onbekend zijn, groeien ontelbare aantallen jongeren al jarenlang op zonder adequate Nederlandse culturele verdieping. Hoe wil je dan ooit met verve een politiek-bestuurlijke functie vervullen en zelfs een land leiden?

Edward Figee, Enschede

Uitgesproken

Zaterdagochtend 7 november. De wereld kijkt al dagen gespannen toe hoe een wereldleider in een democratische grootmacht diezelfde democratie doelbewust de nek om probeert te draaien. Hij spoort zijn aanhangers met veel geschreeuw en verregaande leugens aan tot geweld en verzet tegen een verkiezingsresultaat dat hem niet zint, enkel en alleen om zijn macht te kunnen behouden.

Ik vroeg me al dagen af: waarom zégt niemand iets? Niet één democratische westerse leider steekt zijn of haar nek uit om het dictatoriale gedrag van deze man te veroordelen. De moed zakte me in de schoenen toen ik op pagina 4 van de zaterdagkrant een quote las van onze minister-president: ‘Het is niet aan mij om commentaar te geven op een interne politieke kwestie in een ander land’. Nee, meneer Rutte? Aan wie is het dan wél? En wat moet er gebeuren om je dan in vredesnaam wél een keer uit spreken?

Op pagina 20 fleur ik een beetje op. Een interview met Megan Rapinoe. Amerikaans staatsburger, voetballer en activist. De eerste quote: ‘De wereld heeft mensen nodig die zich durven uitspreken’.

Misschien moeten we haar vragen of ze nog een baan zoekt. In een ‘prachtig land’ ergens in Europa komt volgend jaar maart een mooie vacature vrij voor mensen zoals zij.

Renée Hermans, Nijmegen

Niveau

Jan-Willem van Vliet vraagt in een ingezonden brief of het lezers opvalt dat er in de artikelen steeds vaker moeilijke woorden worden gebruikt. Ook ik moet regelmatig woorden opzoeken. Het lijkt alsof journalisten en columnisten steeds meer willen laten zien hoe veel ze moesten leren om deze baan te bemachtigen en etaleren hoe erudiet ze zijn. Fijner zou een taakopvatting zijn, die ze voorschrijft zo te schrijven dat we het allemaal kunnen begrijpen.

Marjon van der Meer, Maastricht

Niveau (2)

De artikelen in deze krant zijn naar mijn idee over het algemeen zeer leesbaar en het gebezigde vocabulaire sluit aan bij een doelgroep die in enige mate belezen is. Juist het feit dat er bij tijd en wijle wat archaïsche woorden worden gebruikt, vind ik prettig. Onze taal is zoveel mooier en rijker dan alleen de functionele woorden die we dagelijks gebruiken.

Hoe meer woorden je machtig bent, hoe makkelijker het wordt je gevoel en gedachten aan een ander over te brengen. Ieder die een keer verliefd is geweest, weet dat woorden tekort kunnen schieten om gevoelens aan een ander uit te leggen; maar hoe rijker jouw woordenschat en die van je gesprekspartner, hoe dichter je in de buurt komt. Juist een krant heeft de taak om op dat terrein het repertoire van de lezers uit te breiden. Niet de krant moet afdalen naar het niveau van de lezer, de lezer moet opgetild worden naar het niveau van de krant.

Joost Jansen, Wessem, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden