LezersbrievenVrijdag 24 mei

Verbied naar Frans voorbeeld iedere vorm van voedselverspilling door supermarkten

De lezersbrieven van vrijdag 24 mei.

Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Deze week werd een test met dynamische afprijzing aangekondigd door supermarktconcern Albert Heijn, een prachtig plan. Tegelijkertijd een druppel op een gloeiende plaat. Jaarlijks gooien we in Nederland nog altijd 2 miljard kilo goed voedsel weg. Supermarkten nemen zo’n 5 procent voor hun rekening.

In een tijd waarin we een klimaatwet ontwerpen met verstrekkende gevolgen voor iedere Nederlander is het toch een kleine stap naar een wet die supermarkten verbiedt goed voedsel weg te gooien? Dat leidt ongetwijfeld tot echte creativiteit bij supermarkten om te voorkomen dat iedere dag het overgebleven voedsel niet in de grote kliko’s achter het gebouw belandt, maar in de mond van de consument.

Den Haag, help de supermarkt en verbied naar Frans voorbeeld iedere vorm van voedselverspilling door supermarkten (op straffe van een boete van 4.500 euro). Op die manier kunnen wij deze aarde mooier doorgeven aan de volgende generatie.

Peter de Vries, Hengelo (O)

Dank je, Thierry

Terwijl ik maandagmiddag rond 15:30 uur ’s middags het eten al stond voor te bereiden omdat ik ’s avonds als raadslid naar een vergadering moest, las ik het bericht over de essay van Thierry Baudet. Snel riep ik onze dochters (5 en 8) bijeen. De jongste deed een middagdutje.

In rap tempo sprak ik met hen over het vrouwenkiesrecht, de waarde van democratie en het recht van meisjes en vrouwen om baas te zijn over hun eigen lichaam, hun eigen toekomst. Het was een interessant, leuk en onverwacht gesprek. De conclusie was dat ze zich nooit maar dan ook nooit door een jongen of een man zullen laten vertellen dat zij iets niet kunnen of mogen.

Thierry, dank je wel voor deze onverwachte waardevolle bijdrage aan de opvoeding van onze dochters die zullen opgroeien tot zelfstandige, maatschappelijk betrokken, sterke vrouwen met een groot hart.

Margret Suelmann, Veerle en Elisa, Twello

Wereldleider

Toch maar even gekeken naar het debat tussen Baudet en Rutte. En ik moet zeggen dat het in één opzicht informatief is geweest: het wereldbeeld van Baudet en zijn visie op leiderschap. Baudet plaatst zichzelf zowel qua wereldbeeld als qua leiderschap in het illustere rijtje van Poetin, Trump, Orban, Farage en Salvini. Van Rutte ben ik nooit een fan geweest, maar Baudet is daarmee toch echt van een andere orde. Gaat het nou echt zo beroerd met Nederland dat we echt zo iemand aan het roer willen van ons welvarende landje? Kom op mensen, Baudet maakt meer kapot dan je lief is.

Aad Leek, Heiloo

Slimste politicus van dit land

Thierry Baudet is de slimste politicus van Nederland. Deze hoogopgeleide man brengt via een essay ideeën naar buiten die hij vervolgens kan afdoen als ‘enkel een reactie op een werk van Houellebecq’. Een soortgelijk principe past hij toe bij ‘ich habe es gewusst’, een toevoeging van Baudet aan een filmpje van een Duitse groep vrouwen die seksueel misbruik aan de kaak wilden stellen. Een tekst met historische lading. Na de nodige media-aandacht manoeuvreert hij zich weer in de slachtofferrol: hij persoonlijk heeft bij die tekst geen enkele associatie met de Tweede Wereldoorlog. Tweemaal een situatie waarin (volgens Baudet) de media hem verwijten een bepaalde boodschap over te brengen die hij niet zo heeft bedoeld. Ik durf te stellen dat Baudet te slim is om níet te weten dat hij in beide gevallen toch een bepaalde boodschap verpakt in zijn ‘niet-persoonlijke’ teksten, maar zijn aanhangers geloven zijn uitleg natuurlijk blind. Ondertussen groeit op deze manier natuurlijk ook de weerstand van zijn achterban tegen de mainstream media; die media stellen Baudet immers in een kwaad daglicht. . . Een schitterend mechanisme dat Baudet voorlopig knap weet uit te spelen. Slim, maar vooral doodeng.

Jenny Gerbecks, Nijmegen

Eet smakelijk!

Na het zien van de foto van in stukken gehakte roggen voor Chinese geneeskunde (Ten eerste, 23 mei) verging mij alle inspiratie tot het bereiden van uw recept in dezelfde krant.Het heeft als onderwerp de ‘reddende rogvleugel’. Ik prefereer mijn aspergerecept met een scharreleitje!

A. Bikbergen, Wemeldinge, gemeente Kapelle

Wiebes in de bocht

Minister Wiebes zei nee in reactie op het voorstel van Kamerleden om een keertje soepel te opereren in het gaswinningsdossier en bijvoorbeeld aannemers te vragen de schade aan de huizen op te nemen, te herstellen en de rekening bij het departement in te dienen. Dat ging te ver, want dan kunnen aannemers maar indienen en vragen wat ze willen. Zijn gedrag is een sprekend voorbeeld van het gezegde ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’.

Hij speelt Rupsje Nooitgenoeg terwijl de aarde hier in Groningen nagenoeg continu trilt en beeft en zowel mensen als gebouwen gescheurd en gebroken zijn. Hij vertraagt en traineert wanneer, wat en in welke mate hij maar kan. Van commissie naar commissie, onderzoek naar onderzoek, regeling naar regeling, van berekeningsmethodiek naar berekeningsmethodiek. Doel: zoveel mogelijk en zo lang mogelijk geld binnenhalen over de ruggen van de Groninger bevolking.

Janneke Hollander, ‘t Zandt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden