LEZERSBRIEVENMAANDAG 30 MAART

Verbaasd over geringe controle op Schiphol

De lezersbrieven van maandag 30 maart 2020.

Redactie
Een vertrekhal op Schiphol in coronatijden. Beeld ANP
Een vertrekhal op Schiphol in coronatijden.Beeld ANP

Brief van de dag

Vorige week zijn wij, mijn vriendin en ik, teruggekomen vanuit Maleisië. We moesten onze vakantie afbreken, nadat reizen onmogelijk werd en de straat op gaan via geluidswagens van de politie werd verboden. Lege straten in Kuala Lumpur, een luguber beeld. We reisden via Abu Dhabi terug. Uren wachten.

Op elk vliegveld stonden camera’s om je temperatuur te meten. Zeer veel mensen met mondkapjes. Chinezen en Japanners uitgedost in volledige beschermende pakken, compleet met brillen en handschoenen.

Na anderhalve dag waren we terug op Schiphol. Dat ademde een ontspannen sfeer uit. Maar: nergens camera’s voor het meten van de temperatuur van passagiers, geen toezicht op het afstand houden bij de bagageband. Kortom, volle bak rond het ophalen van je koffer.

Wel briefjes om 1,5 meter afstand te houden en strepen op de vloer. Dat dan nog wel.

Misschien werd op Schiphol de temperatuur van passagiers gemeten, maar dat werd nergens duidelijk gemaakt. Dat zou je op zijn minst het gevoel gegeven hebben dat er serieus controle wordt uitgevoerd.

Vreemd deze achteloze houding, dat heeft ons erg verbaasd.

Leon Dirrix, Groningen

Wind

Bij de huidige straffe wind mag de anderhalve-meter-grens wel wat naar boven worden bijgesteld ter bescherming van benedenwindse passanten.

Eduard van Hengel, ’s-Hertogenbosch

America First

Het duurde even, maar Trump heeft het toch weer voor elkaar gekregen: America First.

Fons Wijers, Venlo

Buitenlands onderzoek

Uit Brabants onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met covid-19 koortsvrij blijft. Achteraf bleek het dus onverstandig dat zorgmedewerkers met lichte klachten niet thuisbleven, ze konden de ziekte immers in de ziekenhuizen verspreiden. ‘Wijsheid achteraf’, zeggen de onderzoekers. Hier slaan ze de plank mis. Hun Chinese collega’s publiceerden deze wijsheid al op 9 februari online en in het vakblad The New England Journal of Medicine. Bij ziekenhuisopname had 57 procent van de Chinese patiënten géén koorts.

Bij de eerste Nederlandse diagnose, op 27 februari, was er dus voldoende kennis over covid-19 om harder ingrijpen te rechtvaardigen. Toch bleef koorts tot 20 maart volgens het RIVM een diagnostisch criterium. Iedere arts die de richtlijn van het RIVM volgde, verspreidde tot 20 maart mensen met klachten van covid-19, maar zonder koorts over ‘covid-19 vrije’ afdelingen van het ziekenhuis.

Gedurende deze crisis krijg ik de indruk dat ervaringen van buitenlandse wetenschappers er niet toe doen. Steeds weer wordt er verbaasd gereageerd op bevindingen uit eigen land die buitenlandse wetenschappers al lang kennen. Blijkbaar moeten we eerst zelf het wiel uitvinden voor we geloven wat er in de rest van de wereld gebeurt.

Patrick Marx, Maastricht

Zomertijd

Kennelijk zijn de chronobiologen en andere anti-zomertijdactivisten in lockdown en is ons dat gezeur over verstoorde bioritmes en ander verondersteld ongemak over de klokwissel deze keer bespaard gebleven. Ik vind het langere avondlicht bijzonder prettig voor mijn welbevinden.

Jan Hollebeek, Apeldoorn

Liesbeth List

Liesbeth List wordt terecht geprezen om haar vertolking van chansons. Onderbelicht blijft daarbij haar uitvoering van de Mauthausen-liederen van Mikis Theodorakis. Er is een plaat van, maar in 1970 (ongeveer) zong ze deze prachtige en smartelijke liederen ook live voor de radio, afgewisseld door Ton Lutz die fragmenten voordroeg uit ‘De overlevende’ van Ed. Hoornik. Ik gebruikte een opname ervan in de les op een middelbare school; veel leerlingen waren zeer onder de indruk, van tekst, muziek en zang.

Die opname moet nog wel ergens te vinden zijn, bijvoorbeeld voor de dodenherdenking op 4 mei.

J. Peeters, Bergeijk

Onbetaalbaar

Voor het eerst in 100 jaar werd de krant niet bezorgd zaterdag. Geen zin in digitaal, dus bij de sigarenman om de hoek een los exemplaar gekocht voor, zohoo, 4,30 euro. Toen ik de column van Sheila Sitalsing had gelezen over de doorgeslagen controledrang dacht ik: onbetaalbaar!

Hans van Haastere, Amsterdam

Ander nieuws

Kunt u alstublieft een klein beetje ruimte maken in uw krant voor de andere crisissen die er in de wereld zijn? Vlak voordat corona de volledige krant vulde, stonden er 1 miljoen Syrische vluchtelingen aan de Turkse grens, werden de oogsten in Noord- en Oost Afrika bedreigd door een invasie van sprinkhanen, vond in Venezuela een van de grootste humanitaire rampen plaats van Zuid-Amerika en vond er een oorlog plaats in Jemen. Ik heb een abonnement op de Volkskrant omdat ik ook daarover wil worden geïnformeerd.

William Arink, Hilversum

Zwartwerkers

Volgens sommige mensen hoef je je zwartwerkende poetspersoon niet door te betalen omdat hij of zij geen belasting betaalt. Evenwel: de zwartbetaler betaalt over zijn poetspersoon toch ook geen belasting? Wat is het verschil? Behalve het meestal beter bij kas zitten van de zwartbetaler, die wel wordt doorbetaald. Het zijn verwarrende tijden. Voor de zekerheid maar gewoon doorbetalen.

Elly van den Boom, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden