OpinieOp de zeepkist

Verander Zwarte Piet in een zwarte kat

Op de zeepkist: Natasha Gerson

Rosanne Kropman
Natasha Gerson: ‘Los het Zwarte Pietenprobleem op door van Piet een zwarte kat te maken.’ Beeld Rebecca Fertinel
Natasha Gerson: ‘Los het Zwarte Pietenprobleem op door van Piet een zwarte kat te maken.’Beeld Rebecca Fertinel

Wie: Natasha Gerson (50), vertaler en speciaalreiniger van onder andere medische apparatuur uit Balkbrug, Overijssel.
Probleem: Roetveegpiet is herkenbaar en lang niet zo mysterieus als Zwarte Piet.
Oplossing: Laat Zwarte Piet transformeren in een zwarte kat, zo dump je het racisme en blijft het mysterie.

‘Zwarte Piet is voor kleine kinderen een exercitie in durf: durf je naar hem toe te lopen, hem een hand te geven? Durf je het pakje aan te pakken? Zwarte Piet, in mijn ogen eerder een wezen dan een mens, is niet alleen maar leuk. Hij neemt weliswaar cadeautjes mee, maar hij kan je ook in de zak stoppen.

‘Nu Zwarte Piet steeds vaker verandert in roetpiet zijn we dat mysterieuze en het spannende dat ook bij Sinterklaas hoort aan het kwijtraken. Met die paar vegen is roetpiet geen figuur bij wie je als kind je angst moet overwinnen, zeker niet hier in het dorp, waar iedereen elkaar kent en de roetpieten dus herkend zouden worden, ook door de kinderen.

‘Toch hoor ik te weinig over het verdwijnen van het mysterie. In de polemiek valt dat argument óf weg, óf het valt verkeerd. Aan de ene kant heb je mensen die helemaal niets willen veranderen en die niet verder kunnen denken dan: als het voor mij geen racistische traditie is, is het ook geen racisme. Aan de andere kant denk ik dat in het Kick Out Zwarte Piet-kamp alles met een zwart gezicht – al is het een kattengezicht – meteen als fout wordt gezien.

‘In 2014, toen Piets uiterlijk echt begon te veranderen en ik inmiddels om mij heen de eerste ruzies over de kwestie had gezien, dacht ik met mijn dochter na over een alternatief. Nadat kniepertjespiet in navolging van stroopwafelpiet van tafel was gegaan, was het idee om Zwarte Piet een zwarte kat te laten zijn, vrij snel geboren. We hebben zelf drie katten, waarvan één zwart. Als je goed kijkt, heeft Piet behoorlijk wat katachtige trekjes. Hij is lenig, hij klimt op daken en schoorstenen. Katten brengen ook kadootjes. Met een D dan: kadoodjes. Kikkers en muizen die in schoenen gelegd worden, dat is helemaal des kats.

‘Tegelijk dump je met Zwarte Piet als kat het racistische element omdat een kat het tegenovergestelde is van slaafs. Piet als kat is autonoom, je kunt geen enkele kat iets laten doen wat hij niet wil. Ben je lief tegen een kat, dan is hij dat ook voor jou. Doe je dat niet dan is het au. Die vergelijking is ook voor kleine kinderen makkelijk te snappen. De uiterlijke transformatie is bovendien makkelijk. Piet hoeft alleen oortjes op, een paar snorharen en eventueel een staart.

‘Vlak nadat ik het idee had gekregen, ben ik de Facebookpagina ‘Laat Zwarte Piet een kat zijn’ begonnen, geheel in de overtuiging dat dit dé oplossing was. Ik had het idee uitgeprobeerd bij een vriendin die meedemonstreerde tegen Zwarte Piet en bij voorstanders van Zwarte Piet. Alleen mensen die zowel van honden houden als heel erg gehecht zijn aan Zwarte Piet vonden het niets, dus ik dacht echt: binnen twee jaar is Sint omringd door katten. Maar dat viel tegen. Mijn vrienden liketen de pagina, en elk jaar zijn er anderhalve man en een paardenkop die de pagina delen. Daar bleef het bij.

‘Jammer, want je bedenkt niet iets om het te zien mislukken. Ik vrees dat de ruzie over Zwarte Piet een traditie op zichzelf aan het worden is. Mensen hebben een kant gekozen en houden daaraan vast, een oplossing is op de een of andere manier bedreigend. En die roetpiet is zo gepusht als het enige alternatief, dat mensen zich er maar bij neerleggen. Maar misschien is het nog niet te laat en kunnen we met Piet als zwarte kat het mysterie in stand houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden