ColumnSylvia Witteman

Velen vinden het héérlijk om zich voor een smakje geld te laten overvliegen naar een vakantiedorp

wittemanBeeld sw

De firma Corendon biedt sinds kort ‘coronavrije’ vakanties aan. Dat ontlokte aan de ‘betere kringen’ een schamper hoongelach, dat ongetwijfeld nog weken galmend blijft resoneren. Zo stond er gisteren een brief in de krant van Annelies uit Dordrecht. Onder het kopje ‘Coronavrije vakantie’ stelde ze de retorische vraag: ‘Je voor een smakje geld per vliegtuig naar een hermetisch afgesloten gebiedje laten vervoeren met een klimaat dat wij de afgelopen zomers hier in Nederland ook hadden, wat is daar de lol van?’

Die Annelies toch! Zou ze nooit van all inclusive vakanties hebben gehoord? Die bestaan toch al zeker een jaar of dertig. Voor de wereldvreemde lezertjes volgt hier een korte uitleg. De vakantiegangers laten zich overvliegen naar een vakantiedorp waar ze alles krijgen wat ze willen: strand en zee, sport en spel, lekker eten, palmbomen, drankjes met vrolijke stukjes fruit op de rand, rust en vermaak, alles te consumeren naar eigen goeddunken, voor een vast bedrag, het door Annelies zo geminachte ‘smakje geld’.

Die vakantiedorpen waren dan wel nooit ‘hermetisch afgesloten’ (en nu nog steeds niet, want daarvoor zou je een gigantische glazen stolp nodig hebben die het hele dorp overkoepelt) maar de meeste mensen zetten al lang voor corona vrijwillig, ja zelfs van ganser harte, voor de duur van hun vakantie geen voet buiten dat dorp.

Dat begrijpt Annelies niet. ‘Waarom ga je naar een ver land, als je daar geen contact mag hebben met de bevolking en de prachtige natuur, de historische binnensteden en de musea niet mag bezoeken?’ Ik kan wel een paar redenen bedenken.

Zelfs mensen die dol zijn op kunst, cultuur en ander deugdzaam vertier doen het ook wel eens graag een weekje zonder. Een week, waarin je niet hoeft na te denken: welk museum vinden de kinderen het minst vervelend? Hoe laat gaan we zwemmen/zeilen/tennissen en waar? Wie past er op de baby als we ’s avonds op een terrasje willen zitten ? Hoe voorkom je dat de pubers zich dood vervelen als hun ouders lekker urenlang een boek willen lezen?

In welk restaurant kunnen de kinderen hamburger en pizza en frites eten, en de ouders schaap van ’t spit en incourante zeedieren? Hoe ontkom je aan agressieve verkopers, ‘proppers’, zakkenrollers, oplichters en de smoorhete drukte van die ‘historische binnensteden’ ? Waar kan je 14-jarige dochter gaan dansen zonder belaagd te worden door louche types? Veel mensen vinden het heerlijk om daarover op vakantie niet te hoeven nadenken.

‘Van mij mag het, maar is er iemand die me kan uitleggen waarom je dat zou willen?’ besluit Annelies haar vertwijfelde litanie.

Bij dezen, Annelies! En fijn dat het mag, van jou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden