BrievenMaandag 12 augustus

Vegetarisch koken is even doorbijten, maar wordt al snel een ontdekking van nieuwe smaken

De ingezonden lezersbrieven van maandag 12 augustus.

Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme tijdens de Vega BBQ op het Plein. Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: vegetarisch eten is even doorbijten

Onze oudste dochter gaf op haar 12de aan dat ze niet langer vlees wilde eten. Eerst vanwege het dierenleed, later kwamen daar milieuredenen bij. Wij, haar ouders en later haar jongere zus, waren het daar mee eens en zijn vaker vegetarisch gaan koken.

Aanvankelijk was dat best lastig, niet elke dag een lekker stukje vlees, geen makkelijk gehakt meer in de lasagne en geen gerookte vleeswaren op brood. Het begon natuurlijk met vegetarische burgers en kaassoufflés, maar gaandeweg ontdekten we verrukkelijke bonenschotels, knapperige wok gerechten en het vegetarische gerulde gehakt dat het niet alleen prima doet in ovenschotels: het heeft ook niet de ranzige vleesgeur die je pas gaat opvallen als je bijna geen vlees meer eet.

Nu, vier jaar later, eten we nog wel af en toe vis en heel soms een stukje kip (de dochters niet) en verder vooral vegetarisch. Wat ons prima bevalt en uitstekend smaakt. Af en toe proberen we zelfs 100 procent vegan uit. Het is een ontdekking van nieuwe smaken en het voelt ook goed het milieu en de dieren niet al te veel te belasten. We kunnen het iedereen aanraden om vaker vegetarisch te koken en hopen dat de kookrubriek van De Volkskrant op korte termijn ook hiernaar overstapt.

Ellen Donker-Vedder, Breda

Booking.com

Vier pagina’s over Booking.com (Zaterdag, 10 augustus). Dat moest een onthullend, zo niet onthutsend, verhaal zijn over dit wereldwijd bekende bedrijf. Maar dat viel mee, of tegen, al naar gelang de verwachting. Wel vijftien van de meer dan achttienduizend medewerkers deden hun beklag. Het ging vooral over de verouderde programmatuur of dat er af en toe te weinig werk is, waardoor mensen soms niets te doen hebben. Gezien het aplomb waarmee een en ander werd gepubliceerd (burn out, zelfmoord), had ik toch een beetje gerekend op fraude, geweld, discriminatie , seksuele intimidatie wellicht.

De vijftien medewerkers van Booking.com zouden moeten weten dat het in organisaties wel vaker niet gaat zoals het zou moeten. En dat het ze vrij staat om elders hun heil te zoeken als het ze niet langer zint. Gezien de duizenden vacatures in de ict moet dat geen probleem zijn. Maar dan ook afzien van de goudgerande arbeidsvoorwaarden als bonussen, verhuisservice, kinderopvang, enzovoort.

Johan Smit, Voorhout

Boerka als verlossing

Als ik de column lees van Elma Drayer (Ten eerste, 10 augustus), waarin ze de boerka ziet als symbool van vrouwenonderdrukking, denk ik: ze heeft gelijk. Ze vindt daarbij Joke Smit aan haar zijde, ook niet de minste. Toch blijft het ergens schuren. In onze vrije westerse maatschappij is aan vrouwen evengoed dwingend opgelegd hoe zij eruit moeten zien. Fatshaming is van alle tijden en we zien een bloeiende plastisch-chirurgische industrie. Designervagina’s, borstvergroting, fillers, liposuctie en botox. Alles om het schoonheidsideaal zoveel mogelijk te benaderen. En als je dat niet kunt betalen, kun je op Instagram en Facebook al je selfies zo bijwerken dat je er digitaal in elk geval uitziet zoals dat hoort. Als vrouw in deze samenleving lijkt mij het dragen van de boerka een verlossing.

Jacques van der Borght, Tilburg

Beeldvorming

In de rubriek Beeldvormers van 10 augustus wordt verwezen naar een foto van Antonio Basbo die steun zoekt bij een politieauto. ‘Niemand legt een hand op de schriele schouders van Basbo. Niemand omhelst hem. Niemand spreekt hem aan.’ Van de vrouw met de rugzak wordt aangenomen dat ze iets opschrijft of een laptop beroert. Als je inzoomt op de foto is te zien dat de vrouw een doos tissues vasthoudt. Haar blik is naar de man gericht. Een momentopname, dus wat er voor of na gebeurt is onbekend. Over beeldvorming gesproken.

Gerda van der Krogt, Haarlemmermeer

Kleinste baby

‘Panda’s krijgen verhoudingsgewijs de kleinste jongen van alle zoogdieren’, schrijft Castor van Dillen (Ten eerste, 10 augustus). Panda-baby’s zijn inderdaad relatief heel erg klein, maar moeten de nóg kleinere jongen van kangoeroes de eer laten. Dat zijn dan ook bijzondere zoogdieren omdat ze geen placenta hebben. Tot de extreem vroege geboorte leven de jongen in een soort dooierzak en daarna groeien ze in de buidel - een levende couveuse - vast aan een tepel. Vals spel natuurlijk, maar daarmee win je de wedstrijd om de kleinste baby te krijgen wel.

Niek van Dijk, Mont-Saint-Jean

Verwijderde foto

Fotograaf Thijs Heslenfeld is boos dat ‘zijn’ foto van Facebook is gehaald (Ten eerste, 9 augustus). Heeft meneer Heslenfeld het meisje op de foto gevraagd of ‘haar’ foto, waarop ze in alleen haar onderbroekje staat, levenslang over internet mag zwerven?

Miek van de Dussen, Eindhoven

Vrij dansen

Wat een een mooie en ontroerende serie in Uitgelicht over dansen, waarin fotografen de levenslust proberen vast te leggen die mensen ervaren wanneer ze dansen. Het is mooi om te zien dat dit over de hele wereld door dans teweeg wordt gebracht. Dansen maakt vrolijk en werkt bevrijdend en bovendien verbindt het mensen met elkaar. Dit heb ik mogen ervaren op het Bevrijdingsdans Festival waar op het Museumplein al dansend Bevrijdingsdag wordt gevierd. Jong en oud, met diverse culturele achtergronden, iedereen voelt zich vrij door met elkaar te dansen. Hoe bijzonder in onze individualistische maatschappij.

Marike de Maar, Amsterdam

Kinderen baren

Naar aanleiding van de lezersreacties op 2 en 8 augustus over kinderen van Thomas de Boer (‘Je krijgt ze niet, je maakt ze’) en Scotty Massar (‘Kinderen krijg je nog altijd’): al eeuwenlang is van ernstig verbloemend taalgebruik sprake. De enigen die eventueel kinderen krijgen zijn mannen; vrouwen baren ze. Dat is iets heel anders. Tegenwoordig zegt een stel soms: ‘Wij zijn zwanger’. In het kader van de overbevolking is het maar goed dat dit ook niet klopt.

Cornel Pieterse, Alphen aan den Rijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden