CommentaarAanpak coronacrisis

Veel hangt af van speciaal gezant Feike Sijbesma

Het tekort aan testmateriaal groeit uit tot een frustratie die de crisisaanpak dreigt te belemmeren.

Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC.Beeld ANP

Bij al het respect dat het kabinet oogst voor de doorgaans verstandige en rustige aanpak van de coronacrisis, rijzen ook vragen. Die treffen vooral de voorbereiding. Het voortdurende gebrek aan mondkapjes en andere medische hulpmiddelen, de dreigende noodtoestand op de intensivecare-afdelingen, het Europese onvermogen om tot een gezamenlijke aanpak te komen en het zo moeizaam op gang gekomen overleg tussen de ziekenhuizen: zodra er weer tijd voor is, moet het kabinet aan de slag om zich beter te prepareren voor de volgende pandemie.

Dat overleg tussen de ziekenhuizen is een treffend voorbeeld: minister De Jonge (Volksgezondheid) toonde zich donderdag in de Tweede Kamer tevreden omdat de coördinatie van de intensieve zorg onlangs zo snel is opgestart. Maar daarmee bevestigde hij vooral dat het daarvoor niet lukte en dat ziekenhuizen openlijk over elkaar klaagden, ondanks het feit dat zij zelf toen al wekenlang waarschuwden voor de naderende storm. Te lang ontbrak het aan strakke regie.

Bij de vele tekorten waarmee de zorg nu kampt, hoort inmiddels ook het gebrek aan testmateriaal. Weken geleden al gaf het RIVM de pogingen op om alle besmettingen te traceren; het virus was te wijdverspreid. Maar ook het tekort aan testen speelde mee. Inmiddels dreigt zelfs gebrek aan testmateriaal voor het zorgpersoneel.

Terecht eist de Kamer desnoods dwangmaatregelen tegen farmaceuten die de verspreiding belemmeren. Al is het maar omdat testcapaciteit op termijn van groot belang wordt in de verdere aanpak. We weten dat het virus nog lang onder ons zal zijn. De Aziatische voorbeelden leren dat steeds nieuwe uitbraken dreigen zodra het sociale regime weer wat wordt versoepeld. Groepsimmuniteit is er niet van de ene op de andere dag. De manier om dan steeds een nieuwe algehele platlegging van het maatschappelijk verkeer te voorkomen, is het zo snel mogelijk traceren en isoleren van nieuwe besmettingen. Zonder heel veel beschikbare testen zal dat niet gaan.

Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma, aangesteld als speciaal gezant om de aanvoer van materiaal op orde te krijgen, staat dan ook voor een belangrijke taak. Voor het verdere verloop van deze crisis hangt veel van hem af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden