ColumnAaf Brandt Corstius

Van walging tot droevigheid: de icoontjes van rijksoverheid roepen emoties in me op

De icoontjes van de rijksoverheid roepen emoties bij me op. Dat is wat icoontjes moeten doen: met heel weinig heel veel oproepen.

Ik kijk best vaak op de ‘Wat kan wanneer?’-graphic over het verdere verloop van onze intelligente lockdown. Dus: het schema over wat wanneer weer mag. Dat dat in een tijdlijn met icoontjes is gevat, is misschien niet zo verstandig. Een tijdlijn met icoontjes voelt als iets wat definitief gaat gebeuren. Maar als iedereen nu wekenlang op elkaar gaat hoesten in de trein naar Zandvoort, kunnen de sekswerkers (icoontje van huisje met 18+ op de gevel) het wel vergeten dat ze 1 september weer aan het werk kunnen. 

Er zijn ongetwijfeld zestig ambtenaren fulltime bezig geweest met het bedenken van de icoontjes. Zo is het vindingrijk dat er twee verschillende iconen zijn voor basisonderwijs en middelbaar onderwijs. Basisonderwijs is een schoolbord waarop abc staat. Middelbaar onderwijs is een rugzak. Het enige icoon dat bij mij opgekomen zou zijn, voor beide groepen, is een jong mens in een met hagelslag besprenkelde pyjama die hard door een toch al luidruchtige Googlemeeting heen praat. Maar ik heb door recente tijden misschien een verkeerd beeld van het onderwijs.

Een emoji die zeer veel emoties (angst en walging) bij me oproept, is die voor voorzieningen op campings en vakantieparken. Die mogen 1 juli weer open. Het icoontje is een douche. Dat is logisch: de douche is een belangrijke voorziening op camping en vakantiepark. De midgetgolfbaan ook, maar die is moeilijk in een kleine tekening te vatten.

Maar het icoon van een douche maakt mij dus al zo bang dat ik daardoor amper nog naar een camping durf. Ook niet op 1 juli. De gemeenschappelijke douche! Warme vergaarbak van spuug, snot, zweet, haar, oorsmeer en zwarte prutjes. Ik wil hier het woord ‘haard’ niet noemen, want je moet mensen niet banger maken dan ze al zijn, maar ik zie dat icoon van die douche en ik denk: haard. Nu heb ik het woord haard twee keer genoemd. Drie.

Het droevigste icoontje is dat van de evenementen. De evenementen zijn samengevat in een circustent met een vlaggetje erop. De evenementen staan bij Stap 5, de laatste stap in het plan. Stap 5 heeft geen datum, zoals de andere stappen, maar alleen een vraagteken.

Als ik werkzaam was in de evenementen, wat ik soms ben, want ik treed weleens op voor meer dan honderd mensen, zou ik erg somber worden van dit samenspel van circustent en vraagteken. De vragende circustent. Het is zoiets als de huilende clown. Die niet mag optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden