CommentaarKlimaatspijbelaars

Van Nederland mag meer worden verwacht dan kabinet en Kamer tot nu toe hebben laten zien

In duizendtallen trok de boodschap donderdag aan het Binnenhof voorbij: komt er nog wat van?

Scholieren demonstreren in Den Haag voor een beter klimaatBeeld Els Zweerink

Alle kritiek en scepsis die aan de klimaatstaking voorafging – hoe oprecht was het nou, wilden ze niet gewoon een dag vrij? – lijkt de actiebereidheid onder de scholieren donderdag te hebben vergroot: met duizenden meer dan verwacht trokken zij in een lange mars aan het Torentje voorbij. Ongetwijfeld met allerlei verschillende motieven, maar uiteindelijk toch met een niet mis te verstane boodschap aan de politiek: schiet eens op.

Anders dan in de jaren tachtig, toen honderdduizenden op de been kwamen voor de vrede, is er dit keer immers geen sprake van een diepgaand meningsverschil tussen de demonstranten en de meerderheid van de politiek. Een groot deel van de Tweede Kamer toonde donderdag alle sympathie voor de stakende scholieren. Dat er toch zo veel maatschappelijke bezorgdheid is ontstaan, mag de politiek zichzelf dan ook aanrekenen: aan goede voornemens ontbreekt het al decennialang niet, aan daden wel.

Het huidige kabinet is daarvan een sprekend voorbeeld. Het presenteerde zich als ‘het groenste ooit’ maar kon niet verhullen dat het alle doorslaggevende beslissingen in het klimaatbeleid in de formatie voor zich uit schoof richting de klimaattafels. Sinds die op verzoek van het kabinet in december dan eindelijk met concrete voorstellen kwamen, zijn vooral VVD en CDA druk met uitdragen dat we natuurlijk niet te hard van stapel moeten lopen. De mantra ‘dat iedereen het wel moet kunnen meemaken’, heeft het in korte tijd geschopt tot politiek cliché. Evenals de waarschuwing ‘dat we niet het braafste jongetje van Europa moeten zijn’, omdat onze bedrijven dan vertrekken.

Dat zijn best verstandige waarschuwingen, als het kabinet er maar niet in blijft hangen. In z’n eentje kan Nederland inderdaad weinig bereiken, maar het Verdrag van Parijs dwingt in vrijwel alle landen actie af en vooralsnog loopt Nederland niet bepaald voorop.

Dat zal er alleen van komen als de regeringscoalitie de spookbeelden laat varen en er enthousiast de schouders onder zet. Dat is het signaal dat de scholieren donderdag gaven: van een welvarende, energieke en vindingrijke natie mag meer worden verwacht dan kabinet en Kamer tot nu toe hebben laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden