Van Middelkoop

In een interview met Vrij Nederland zegt minister van Defensie Eimert van Middelkoop dat hij gelukkig niet in dienst is geweest.

Jan Mulder

In de jaren zeventig kreeg de onwillige jongeling steeds uitstel van militaire dienst vanwege ‘persoonlijke onmisbaarheid’ (in de winkel van vader meehelpen, de kost verdienen voor zijn achttien broertjes en zusjes omdat vader en moeder ziek zijn of zich inzetten voor het land en de fractie van het Gereformeerd Politiek Verbond).

Uitstekend gemanoeuvreerd Eimert!

Ook subliem is het commentaar van Arend Jan Boekestijn (VVD): ‘Onbegrijpelijk.’Arend Jan eist een brief van de minister-president.

De militaire vakbond VBM NOV vindt dat Van Middelkoop zijn geloofwaardigheid te grabbel gooit.

Het tegendeel is waar, Van Middelkoop handelde zoals elke verstandige Hollandse jongen deed in die dagen.

De laatste zin in het bericht op teletekst luidt: ‘Van Middelkoop benadrukt dat hij wel gewoon in dienst zou zijn gegaan als dat nodig was geweest en dat alles volgens de regels is verlopen.’

Niet zo uitstekend gemanoeuvreerd, Van Middelkoop. Achteruit krabbelen siert een minister van Defensie niet, hij staat pal. Er is ook helemaal niets aan de hand. Wij, de onderdanen en de soldaten, hebben er begrip voor dat je niet graag achttien verplichte maanden in dienst wilde. Tijdverlies door onzin, mij hoef je het niet uit te leggen, ik ben er geweest.

Op Eimert van Middelkoop was in de jaren zeventig niets aan te merken.

Nu wel.

Van Middelkoop is bang voor de publieke opinie of zelfs de frons van de lezer van het bericht over zijn jeugdige afkeer van militaire dienst. Eimert draait, dekt zich via zijn woordvoerder in. (‘Als het nodig was geweest’ en ‘alles is volgens de regels verlopen.’)

Niet het feit dat hij uitstel vroeg en alsmaar kreeg, zijn slappe ruggengraat van veertig jaar later maakt zijn ministerschap van Defensie dubieus.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden