LezersreactiesWel/geen krimp Schiphol
Van KLM zijn er zovele. Van Nederland is maar een enkel exemplaar
‘Natuurlijk kun je zeggen: minder vliegen. Maar daar gaan we spijt van krijgen’, zei KLM-baas Marjan Rintel afgelopen weekeinde in een interview in de krant. Volkskrant-lezers reageren.
Vliegvakantie geen must
Toen ik het interview met Marjan Rintel, president-directeur van KLM in de Volkskrant las, kreeg ik het gevoel dat ik een interview met een verongelijkt kind aan het lezen was, in plaats van met een ondernemer die verantwoordelijkheid neemt in een tijd die dat vraagt van personen aan de top van een bedrijf als KLM.
Een verlaging van het aantal vluchten levert minder geluidsoverlast op en minder CO2-uitstoot, ook als er schonere en stillere toestellen komen. En in plaats van te dreigen met grotere toestellen, heb het niet over minder vluchten, maar over minder passagiers. Gaan mensen die toch willen vliegen naar Frankfurt, laat ze lekker gaan, de kans wordt alleen maar groter dat men dan daar dezelfde maatregelen gaat nemen.
Verhoog de prijzen van de tickets, verdien uiteindelijk meer met minder en draag bij aan een schonere wereld met minder geluidsoverlast. Mocht het niet lukken om die verantwoordelijkheid te nemen, dan hoop ik van harte dat de overheid doorzet en dat belastingverhoging leidt tot tickets die zo duur worden dat het aantal passagiers vanzelf afneemt.
Een vliegvakantie is geen must, en inderdaad niemand heeft het meer over de groei van Schiphol, het gaat over krimpen.
Jacqueline Dorscheidt, Leiden
Geen klachten
In het interview met KLM-baas Marjan Rintel poneren de schrijvers een wel heel bijzondere stelling: ‘Zo’n grote luchthaven in dichtbevolkt gebied blijkt niet meer te kunnen vanwege het milieu en de overlast. Dan moeten die vluchten maar naar Istanbul of Dubai...’
Laat het vliegveld van Dubai, dat minstens zoveel vliegbewegingen als Schiphol kent, nou midden in de stad liggen. Aan de noordkant en de westkant is de afstand tot de bewoning 200 meter, elders ongeveer 500 meter.
Ieder minuut vliegt er een Boeing of Airbus op circa 100 meter over de huizen. En wat is nou het grappige? Niemand klaagt erover, het hoort er gewoon bij.
Erik Bosman, Dubai
Klimaat
Marjan Rintel heeft het in het interview over het klimaat. Dat klinkt veelbelovend, maar schijn bedriegt want ze heeft het uitsluitend over een nadelig effect van minder vluchten op het vestigingsbeleid. Hebben die zes jaar bij de NS haar helaas toch niet het broodnodige inzicht gebracht in waarom het klimaat veel belangrijker is.
Hans Nagtegaal, Bussum
Comfortzone
Teleurstellende blik in het denkraam van de KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze is met onze ‘nationale trots’ geheel vastgeroest met oude ambities. De overheid heeft onder druk van het verslechterende klimaat de capaciteit van Schiphol moeten terugschroeven (een prima voorbeeld van voortschrijdend inzicht), en ze kan niet anders dan stampvoeten. Eén grote klaagzang, en geen enkel idee hoe de benodigde transformatie van de KLM vorm te geven.
Een paar pagina’s verderop in de krant zegt F1-coureur Nyck de Vries: ‘De winst ligt altijd buiten je comfortzone.’ Dat advies kan de topvrouw maar het beste ter harte nemen.
Lex Dekkers, Almere
Koste wat kost
Als Schiphol moet krimpen, rijden reislustige Nederlanders straks naar Frankfurt en pakken daar een vliegtuig, zo redeneert Marjan Rintel. Daarom moet Schiphol van haar groeien. Zo lust ik er nog wel een paar. Als wij het vlees, de sigaretten, de wapens, de drugs of andere zaken niet produceren of verkopen, dan doen ze dat wel ergens anders onder nog veel slechtere en totaal onverantwoorde omstandigheden. Bovendien verdienen die gewetenloze ploerten in het buitenland dan al dat geld dat wij eigenlijk willen hebben, koste wat het kost.
Mark Molenaar, Utrecht
Krimpen
Weer een nieuwe KLM-baas die recht probeert te praten wat krom is. Geluidsnormen, fijnstofnormen, stikstofnormen, allemaal het liefst doodgezwegen. Constant aan het subsidie-infuus bij Den Haag. Zelfs subsidie op kerosine.
Na twintig jaar in de buurt van Schiphol gewoond te hebben, weet ik het wel. Als je het aan Schiphol overlaat, denderen die vliegtuigen-als-norm ook midden in de nacht over dorpen of steden heen. Schiphol mag absoluut niet groeien, krimpen is beter.
Kees Voorn, De Kwakel
Machtspositie
KLM is tegen de krimp van Schiphol en spant een kort geding aan tegen het ministerie van Infrastructuur. Topvrouw Marjan Rintel: ‘We moeten onze concurrentiepositie behouden.’ Welke concurrentiepositie? Nee, KLM bedoelt waarschijnlijk eigenlijk dat zij haar van de maatschappelijke realiteit losgezongen machts- en voorkeurspositie koste wat kost wil behouden.
F.M. Boon, Delft
Stillere vliegtuigen
KLM-baas Marjan Rintel schermt met nieuwe vliegtuigen die 50 procent stiller zijn; dankzij de kritische Volkskrant-interviewer, leren we dat dit in de praktijk nauwelijks merkbaar is. Waarom zegt mevrouw Rintel niet waar het op staat? KLM wil geld verdienen, ook als dat ten koste gaat van de nachtrust van honderdduizenden burgers.
René Geerling, Haarlem
Iconisch
Marjan Rintel, de baas van KLM, wil vast blijven houden aan een half miljoen vliegbewegingen per jaar en stapt daarom zelfs naar de rechter. De enorme hoeveelheid fijnstof, CO2, stikstof en herrie die al decennia vrijkomen met bijbehorende impact op onze leefomgeving is blijkbaar onvoldoende reden om het aantal te verlagen naar 440 duizend vluchten per jaar. Dat is nog steeds een duizelingwekkend aantal.
Dag na dag tonnen kerosine verstokende en uitlaatgas uitbrakende vliegtuigen, dat moet echt minder als we Nederland en de wereld leefbaar willen houden. Mevrouw Rintel ziet dat iets anders en besluit met ‘natuurlijk kun je zeggen minder, minder, minder. Maar daar gaan we spijt van krijgen. KLM is een iconisch Nederlands bedrijf waar we zuinig op moeten zijn.’
Vreemde uitspraak; we zouden juist zuiniger moeten zijn op iconisch Nederland dan op de KLM. Van KLM zijn er zovele. Van Nederland is maar een enkel exemplaar.
G. Schurink, Volendam
Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl
Het belangrijkst is dat een brief helder en duidelijk is. Wie een origineel en nog niet eerder verwoord standpunt naar voren brengt, maakt grotere kans de krant te halen. Een brief die mooi en prikkelend is geschreven, heeft ook een streepje voor. Kritiek op de Volkskrant wordt vaak gepubliceerd, op-de-man-gespeelde kritiek op personen plaatsen we liever niet.
Iedere brief wordt gelezen door een team van ervaren opinieredacteuren en krijgt een kans. En wekelijks halen ongeveer vijftig brieven de krant. Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Wij zijn er trots op dat onze lezers mooie en goede brieven schrijven, waarvan we elke dag een levendige rubriek kunnen samenstellen.