OpinieLezersbrieven 27 juni

Van het gas af? Meer kosten, meer CO2

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 28 juni.

Redactie
Stikstofinstallatie Zuidbroek van de Gasunie. Beeld ANP
Stikstofinstallatie Zuidbroek van de Gasunie.Beeld ANP

Brief van de dag: van het gas af

Thomas Kamphuis vraagt zich terecht af hoeveel CO2 hij zou besparen door van het gas af te gaan (U-pagina, 23 juni). Laten we eens rekenen met CO2’s in plaats van euro’s.

1 CO2 staat voor 1 kilogram CO2-uitstoot. Een kuub gas zou dan ongeveer 1,8 CO2’s kosten, 1 kilowattuur kolenstroom 0,8 CO2’s en 1 kilowattuur zonnestroom of windstroom zou natuurlijk gratis zijn. Een gemiddeld gezin heeft 1500 kuub gas per jaar nodig en dat kost ze dus 2700 CO2’s.

Als ze kiezen voor kolenstroom, moeten ze 5000 kilowattuur kopen om hun huis even warm te houden als met gas. Dat kost 4000 CO2’s en zo zijn ze dus 1300 CO2’s slechter af dan met gas. Natuurlijk willen ze dan liever de gratis zonnestroom of windstroom.

Helaas zijn die beperkt verkrijgbaar en erg kort houdbaar; ze kunnen nergens opgeslagen worden en moeten na productie onmiddellijk geconsumeerd worden.

Door van het gas af te gaan, zal de consument duurder uit zijn, zowel in euro’s als in CO2’s. En die laatste rekening bepaalt wel de opwarming van de aarde.

David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie, Technische Universiteit Eindhoven

Dividendbelasting

Goede vraag voor het nieuwe vmbo-examen wiskunde in Maastricht:

Als Nederland niet 7 miljard aan Shell en dit jaar niet 4 miljard aan andere bedrijven zou hebben geschonken via belastingvoordelen, hoeveel jaar zou Nederland dan kosteloos van gas naar warmtepomp kunnen omschakelen als je weet dat een jaar omschakelen 2,5 miljard euro kost?

Joop van den Berg, Haastrecht

Seksisme

Ik heb echt geprobeerd te achterhalen waarom de auteurs bepaalde beschrijvingen van personen geven (‘Gansch het raderwerk staat stil’, 27 juni). Maar ik kom er niet achter waarom in de openingszin de Oekraïense vrouw wordt beschreven met onder meer de manier waarop haar haar zit, en de eerste man wordt gekenschetst met IT en 39.

Waarom krijg ik nu niet te lezen hoe zijn haar zit, hoe dik zijn buik is? Waarom toch altijd die uiterlijkheden bij vrouwen die helemaal niets toevoegen aan een bericht? Zo onbegrijpelijk jammer en seksistisch.

Rene Wijne (man, kalend, beginnend buikje, 61 jaar), Rijswijk

Rijksambtenaren

In een klein berichtje zie ik dat de salarissen van rijksambtenaren met 7 procent stijgen (Ten Eerste, 26 juni). Ik heb de Volkskrant in het verleden nooit gehoord over het rijksambtenarentekort. Ik neem aan dat er iets van marktwerking in de vaststelling van salarissen meespeelt in deze beslissing.

Laten we de salarisverhoging van zorg, politie en onderwijs noemen, drie door de samenleving betaalde beroepsgroepen die een tekort aan nieuwe aanwas kennen. U heeft hier uitgebreid over bericht. Voor al deze beroepen is de salarisverhoging lager dan de verhoging van de rijksambtenaren.

Minister Ollongren, ik zou zeggen: gefeliciteerd met uw trots op dit akkoord. Deze krant heeft blijkbaar liggen slapen: het rijksambtenarentekort is zodanig dat er een inhaalslag nodig is. Gelukkig zijn er meer dan genoeg vrijwilligers voor de zorg, politie en onderwijs.

Wybe Stavenga, leraar, Koog aan de Zaan

Het kleine huis op de prairie

De Amerikaanse organisatie voor jeugdbibliotheken wil een prijs niet langer vernoemen naar Ingalls Wilder vanwege racistische taal in haar boek Het kleine huis op de prairie (Ten Eerste, 27 juni).

Een personage in haar boek zegt bijvoorbeeld dat de enige goede indiaan een dode indiaan is. Hier wordt de klassieke denkfout gemaakt waarbij de opvattingen van een personage gelijkgesteld worden aan die van de auteur. De samenleving die Wilder beschrijft was racistisch en een waarheidsgetrouwe beschrijving van die samenleving zal dus onvermijdelijk racistische taal bevatten.

Goed om ons daar – juist door een prijs naar deze auteur te vernoemen – bewust van te zijn en er hopelijk lering uit te trekken voor de samenleving van nu.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Duurzaam gas

41 gemeenten hebben aangegeven van het aardgas af te willen. Maar lang niet altijd is er door gemeenten goed nagedacht over wat er dan voor in de plaats komt en wie voor de kosten opdraait.

Er ligt in ons land een zeer goede gasinfrastructuur. Mij verbaast het waarom er niet nog beter gekeken wordt naar een duurzame vervanging van aardgas. Zo zijn er vooruitstrevende gemeenten die het aardgas nu bijmengen met biogas en waterstofgas.

Daarnaast lijkt het me ook haalbaar om toekomstige gasgestookte verwarmingsketels ook elektriciteit te laten produceren, iets wat in de Nederlandse kassen ook al gebeurt. Hierdoor wordt een nog hoger energierendement uit het verwarmen met (bio)gas gehaald.

Alternatieve manieren om een bestaand huis anders dan met gas te verwarmen, vergen enorme investeringsbedragen. Lang niet elk huishouden zal dat op kunnen hoesten. Laten we die huishoudens straks letterlijk in de kou zitten? Mij lijkt het zinvol om meer in te zetten op een duurzame gasvariant (bijvoorbeeld gewonnen uit koeienmest), transport van gas kost namelijk nauwelijks energie. Modernere ketels zijn al voorbereid om andersoortig gas te kunnen gebruiken.

Jeroen van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden