OpinieCommentaar

Van een gedragscode voor de farmaceutische industrie hoeven geen wonderen verwacht te worden

Beeld ANP

Farmaceuten hebben er zelf ook belang bij om inzicht te verschaffen in de hoogte van medicijnprijzen.

Er zijn veel kanttekeningen te plaatsen bij de gedragscode voor farmaceutische bedrijven die de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in het vooruitzicht heeft gesteld. Zoals het feit dat de VIG slechts ongeveer eentiende vertegenwoordigt van de 420 Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in de geneesmiddelensector. Dat die sector, zo blijkt uit een onderzoek dat de VIG eerder dit jaar liet uitvoeren, sterk is in innovatie maar een bescheiden  en slinkend  aandeel heeft in de wereldwijde productie van geneesmiddelen. Dat de ervaring leert dat gedragscodes niet altijd leiden tot de nagestreefde gedragsverandering. En dat de farmaceutische industrie van oudsher blootstaat aan de verleiding van prijsafspraken. Van de code waarover Aarnoud Overkamp, vicevoorzitter van de VIG, gisteren in de Volkskrant nogal lyrisch deed, mogen dus geen wonderen worden verwacht.

Maar toch. Het feit dat Overkamp gevoelig is voor de maatschappelijke en politieke zorgen over hoge en ondoorzichtige medicijnprijzen, en daarover niet op persoonlijke titel spreekt, wekt de hoop dat binnen de farmaceutische industrie het besef groeit dat zij zich meer dan voorheen zal moeten verantwoorden voor de prijzen die zij bedingt  vooral voor nieuw ontwikkelde geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen.

Over die categorie medicijnen zal de komende jaren steeds vaker indringend worden gediscussieerd: waar ligt de grens van het solidariteitsbeginsel dat aan de verplichte ziektekostenverzekering ten grondslag ligt? In hoeverre moeten extreem dure medicijnen voor een kleine groep patiënten door alle verzekerden worden bekostigd?

Het is ook in het belang van de farmaceutische industrie dat die discussie kan worden gevoerd op basis van informatie over de uitgaven die met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zijn gemoeid, en niet op basis van de verdenking dat de farmaceuten vooral hun aandeelhouders willen behagen. ‘Winst is de aanjager voor de volgende innovatie’, zei Overkamp. Het publiek zal bereid zijn hem hierin, tot op zekere hoogte, te volgen als zijn branchegenoten duidelijk kunnen maken dat hoge prijzen voor nuttige innovaties soms wel degelijk gerechtvaardigd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden