Opinie Commentaar

Van dit soort Stef Blokjes kan het land beslist beter verschoond blijven

Stef Blok heeft met zijn uitlatingen zowel de politiek in het algemeen als het buitenlands beleid geschaad.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Beeld Freek van den Bergh

Je hoeft geen enthousiast aanhanger te zijn van de multiculturele samenleving om in te zien dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) blunderde met zijn praatje voor een clubje expats. Minister ben je niet voor halve dagen en het geeft dus sowieso geen pas je over te geven aan cafépraat over het samenleven van culturen. Elke minister hoort in dit internettijdperk te weten dat zijn hele hebben en houwen wordt vastgelegd en vroeg of laat naar buiten zal komen.

Blok zelf was nota bene voorzitter van de enquêtecommissie die in 2004 onderzoek deed naar de ‘mislukte integratie’. Zijn slotsom was toen dat het met die mislukking reuze meeviel, ja dat de integratie van nieuwkomers ‘geheel of gedeeltelijk’ was geslaagd. Nu blijkt dat de privé-Blok er heel andere, krachtige gedachten op na houdt en vindt dat het met die multiculturele samenleving nooit wat kan worden. Het kan niet anders of de roep wordt sterker dat politici praatjes verkopen voor de Bühne, die evenwel niets zeggen over hun werkelijke opvattingen. Daarmee heeft Blok de politiek schade toegebracht.

Hetzelfde geldt voor het buitenlands beleid. Blok zei dat Oost-Europese landen niet moeten worden gedwongen asielzoekers op te nemen, aangezien ‘gekleurde mensen’ daar niet worden geaccepteerd. Dat is om te beginnen een belediging voor de collega-EU-lidstaten in Oost-Europa, en tegelijkertijd een knieval voor de hardnekkige weigering van diezelfde landen om asielzoekers op te nemen. Die weigering is vierkant in strijd met het Nederlandse standpunt over het Europese asielbeleid, menigmaal verwoord door voorganger Halbe Zijlstra, dat alle EU-landen hun deel van de statushouders moeten opnemen. Wie dat niet doet, kan korting op zijn subsidie verwachten. De Nederlandse onderhandelingspositie is nu danig verzwakt.

Tot slot Suriname als failed state. Daar zal Bloks ministerie heel wat recht te breien hebben om de betrekkingen weer op een enigszins aanvaardbaar niveau te krijgen. Stef Blok stond in de vorige regering bekend als een degelijk en onverstoorbaar minister. Bij de VVD werd gehoopt dat Blok het in verlegenheid gebrachte ministerie van Buitenlandse Zaken weer in rustiger vaarwater zou brengen. Het land heeft meer Stef Blokjes nodig, luidde de Haagse uitdrukking. Dat is over, nu hij zich laat kennen als een loslippige corpsbal. Hij heeft snel zijn fout ingezien en zich verontschuldigd. Van dit soort Stef Blokjes kan het land beslist beter verschoond blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.