Opinie

Van Dijsselbloem mag een hoge bonus zolang die niet in het contract staat

Minister Dijsselbloem van Financiën hanteert voor buitenlandse banken niet het 'beheerste beloningsbeleid' dat vanaf vorige week verplicht is voor Nederlandse financiële instellingen.

Chris de Groot is directeur Financial Assets Executive Search
null Beeld anp
Beeld anp

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Bonuswet voor financiële instellingen. Daarbij werd tevens een motie van het CDA aangenomen die de minister verplicht om zelf ook rekening te houden met zijn 'beheerst beloningsbeleid' wanneer hij buitenlandse banken inhuurt.

Zoals bekend doet Dijsselbloem naar hartenlust zaken met banken als Lazard, UBS, RBS, Rothschild, JP Morgan en Black Rock. Niet verwonderlijk dat de minister in het debat voorafgaand aan de stemming zich hevig verzette tegen de inperking van zijn vrijheid om met de grote buitenlandse investment banks zaken te doen.

Dijsselbloem geeft letterlijk toe dat hij Britse, Aziatische en Amerikaanse investment banks inhuurt die zeer grote, excessieve variabele beloningen betalen. Want zegt hij, 'daar zit nou nét de deskundigheid'. En hij weigert voorts om zijn 'beheerst beloningsbeleid' als spijkerhard criterium in te voeren bij de uitbestedingen aan buitenlands banken.

Tot verbijstering van Kamerleden en toeschouwers lanceert hij vervolgens een nieuw criterium: de inschakeling van buitenlandse bankiers met een hoog bonusbeleid is toegestaan als in de contracten (met het ministerie) geen excessieve perverse variabele beloningen zijn opgenomen.

600 miljard pensioenvermogen

Hoe naïef: van de meer dan 10 miljoen aan fees die hij naar marktschattingen dit jaar al heeft uitgegeven aan buitenlandse bonusbanken, worden uiteindelijk natuurlijk vorstelijke bonussen betaald. Het interne renumeratiebeleid van buitenlandse investment banks staat immers geheel los van wat een contract met het ministerie van Financiën oplevert.

Maar als dit het nieuwe criterium van Dijsselbloem is, waarom wordt dat dan niet - in plaats van de bonusbeperking - ook meteen toegepast op de Nederlandse banken? Gelijke monniken, gelijke kappen. Voor de Tweede Kamer ligt hier een dankbare taak om de minister te monitoren en een fair play in de financiële sector te waarborgen.

In het verlengde hiervan zou de Kamer ook de vakbonden die alle grote bedrijfstakpensioenfondsen besturen, kunnen aanspreken. Onder het toeziend oog van de vakbonden is meer dan 600 miljard pensioenvermogen - evenveel als ons gehele bruto binnenlands product - naar Londen gevloeid afgelopen jaren. Daar zitten 30-jarige investmentbankers die met miljoenen bonussen naar huis gaan van het geld van Nederlandse onderwijzers, verpleegsters en metaalarbeiders.

Vooralsnog geldt helaas ook bij deze reusachtige pot aan uitbesteed pensioengeld Dijsselbloems kapitalistische criterium: 'hoge bonussen mág, zolang het niet in het contract staat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden