Van der Laan

Een voorgekookte benoeming in Amsterdam, dat is de veel gehoorde, geborneerde reactie op de kandidatuur van Eberhard van der Laan voor de vacante hoofdstedelijke burgemeesterspost. Want ga maar na: zo is de stoelendans binnen de PvdA compleet. Job Cohen, de vorige burgemeester, nu partijleider en mogelijk minister-president, en iemand uit de partijtop voorgesorteerd voor de hoofdstad.

Er is een andere, betere reactie denkbaar. Van der Laan opteerde sinds de val van het kabinet in februari voor een plaats op de kandidatenlijst van zijn partij. Mocht de PvdA dan na 9 juni in een kabinet belanden, dan kon hij mogelijkerwijze zijn ministerschap op Wonen, Wijken en Integratie hernemen. Van der Laan had die ambitie, omdat hij de periode van vijftien maanden waarin hij dat ambt vervulde te kort vond. Hij geloofde bovendien heilig in een rol voor het rijk bij het verbeteren van probleemwijken. Hij deelde niet de onder meer bij het CDA gehoorde opvatting dat wethouders dat zelf wel afkunnen.

Dinsdagmiddag zou de PvdA de kandidatenlijst presenteren, en de afwezigheid van Van der Laan zou ongetwijfeld zijn opgevallen. Hij had dat kunnen camoufleren door wel op de lijst te gaan staan en vervolgens tussentijds naar Amsterdam te vertrekken, als zijn dan heimelijke sollicitatie was geslaagd.

Maar Van der Laan koos een andere route, die van de openheid. ‘Ik vind dat een mooie baan en ik heb daar belangstelling voor’, zei hij. Wat is er tegen eerlijk geformuleerde ambities? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het is nu aan de gemeenteraad om te beslissen of Van der Laan over de vereiste kwalificaties beschikt.

Natuurlijk is het van belang dat de procedure in Amsterdam haar normale verloop krijgt, dat andere kandidaten zich kunnen melden en dat serieus wordt gekeken naar de vraag of het verstandig is dat een partij al sinds de Tweede Wereldoorlog de burgemeester van de hoofdstad levert. Toegegeven, veel Amsterdammers stemmen PvdA, maar er zijn ook andersdenkenden. De 30 procent PvdA-stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen waren er 10 procent minder dan vier jaar geleden, terwijl D66 met 10 procent omhoog ging naar bijna 15 procent en de VVD met 17 procent ook geen kleine speler is in de hoofdstad. Los van de geschiktheid van kandidaten zijn dat cijfers om over na te denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.