ColumnJoost Zaat

Van de anticonceptiepil kun je ook trombose krijgen en die geven we toch ook?

null Beeld
Joost Zaat

Wenen, zachtjes wenen wilde mijn ene ik, mijn andere wilde onmachtig met het ontbijtservies smijten. Ik haalde op maandagmorgen de krant uit de bus en zag dat de angst voor een zeldzame gebeurtenis de boven-ons-gestelden te machtig is geworden. Opnieuw is er een onbegrijpelijke risicoafweging: stoppen met AstraZeneca vanwege een superzeldzame mogelijke bijwerking en daarmee het risico nemen op meer zieken. De Jonge wil absoluut zeker zijn dat het vaccin geen kwaad kan, alsof 100 procent zekerheid bestaat. Huisdokters en GGD’s konden dus subiet aan de slag om 280 duizend mensen af te bellen.

Opnieuw bevangt moedeloosheid me. De derde golf zwelt aan: er liggen in Nederland meer dan 2.000 mensen ziek in het ziekenhuis en nog veel meer thuis. Mijn regio is een van de huidige brandhaarden. De enige uitweg, vaccineren, zit gedeeltelijk weer op slot. Nu was het vaccin van AstraZeneca sinds de onderzoeken vóór de registratie al een zorgenkindje, maar ondanks dat was het een kindje met potentie. Niet alleen zouden huisartsen 60- tot 64-jarigen daarmee vaccineren, ook de mensen met fors overgewicht, mensen met het syndroom van Down en hun eigen personeel dat dagelijks met covid-19-besmette mensen te maken heeft. De gebeurtenissen van dit weekend lijken extreem zeldzaam: bij de 10 miljoen vaccins van Pfizer in het Verenigd Koninkrijk waren er (tot 9 maart) 21 meldingen van te weinig bloedplaatjes; bij AstraZeneca waren dat er 35 op zo’n 10 miljoen vaccinaties. AstraZeneca zelf ziet geen verband tussen de gemelde gebeurtenissen en het vaccin. Nu kun je dat nog afdoen als farmaverkooppraat, maar ook de EMA en de WHO begrepen niets van de opwinding. Van de anticonceptiepil kun je ook trombose krijgen en die geven we toch ook?

Het steekt temeer omdat ik op diezelfde dag ook leer hoeveel meer sterfte de Britse variant geeft dan het ‘oorspronkelijke’ virus: het risico op overlijden neemt voor een 55- tot 69-jarige man toe van 0,6 naar 0,9 procent. Niks ‘griepje’ dus.

Wenen wilde ik en smijten met de lunchbordjes. Ik zag twee volksvertegenwoordigers roepend over ‘stam en volk’ op volle pleinen hun discipelen ophitsen om zich niet te laten vaccineren omdat covid-19 niet meer dan een griepje zou zijn. De dag daarvoor publiceerde The Economist een rekenmodel op basis van gegevens over 425 duizend Amerikanen met covid-19. Je kunt daarin uitrekenen dat bijvoorbeeld een 50-jarige man met diabetes 2 en covid-19 een kans van 1 op 4 heeft om in het ziekenhuis terecht te komen en 0,9 procent op overlijden. Zo’n man is geen ‘dor hout’, die werkte gewoon.

Wenen wil ik en smijten met het avondeten, omdat woensdag de (extreem-)rechtse partijen in ons parlement opnieuw gegroeid zijn. Partijen die het niet nauw nemen met de rechtsstaat, partijen die grote groepen Nederlandse burgers discrimineren en daardoor ook hun gezondheid schaden, partijen die hun voorstellen baseren op fabels, wantrouwen en verlangen naar een ‘homogeen’ Nederland dat nooit bestaan heeft.

Politiek is ‘dokteren op grote schaal’, maar dan moet die politiek niet op verzinsels zijn gebaseerd. Gelukkig heeft het EMA donderdagmiddag de ban op het AstraZeneca-vaccin weer opgeheven.

Joost Zaat is huisarts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden