ColumnArthur van Amerongen

Van alle vormen van schaamte is er maar een positief: voortplantingsschaamte

null Beeld

De schaamtecultuur is dankzij een monsterverbond van millennials, gristengekkies, klimaatprofeten, salafisten, Bij1-achtigen en intersectionele feministen helemaal terug van weggeweest. Nederland schaamt zich te barsten. Na vliegschaamte, vleesschaamte, gasschaamte, houtkachelschaamte, goudeneeuwschaamte, witschaamte, huisdierschaamte, alcoholschaamte en rookschaamte is er nu ook snuifschaamte.

De blije klerk die tijdens de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel, voor lezers die onbekend zijn met 9-tot-5-baantjes) een neusversnapering neemt op de kantoorplee, is een oorlogsmisdadiger. Hij snuift immers bloedcoke en steunt met zijn zuurverdiende nakkie de narco’s die Amsterdam en Rotterdam in een wurggreep houden. Het wordt tijd voor schaamteschaamte want schaamte is samen met gierigheid en jaloezie een deerniswekkende afwijking.

Gierigheid is de sneuste van die drie ‘uitdagingen’. Een vrek schaamt zich niet voor zijn geschraap. Als hij in de kroeg aan de beurt is voor een rondje, vlucht hij triomfantelijk. 20 euro gered voor het spaarvarken, zijn enige vriend! Jaloezie is net zo stuitend, al oogt het hilarisch als het bijvoorbeeld om een amoureuze querelle gaat. Deze emotie komt voort uit genetische domheid of uit een moordend minderwaardigheidscomplex, maar is minder erg dan gierigheid omdat er geen verdienmodel aan kleeft.

Schaamte is hooguit zielig, pathetisch en contraproductief. Schaamte wordt in tegenstelling tot gierigheid en jaloezie aangepraat, het liefst met een of ander heilig boekje in de hand. Neem naaktschaamte. Na het voetballen douchen in je vuile onderbroek vindt men inmiddels doodgewoon. Oer-Hollandse kaasmeisjes prediken dat je in een boerkini veel lekkerder zwemt dan in een monokini. Badkleding in de sauna? Heerlijk fris en hygiënisch!

Gelukkig is er nog een legertje hedonisten in mijn treurige moederland dat maling heeft aan dit hernieuwde ethisch reveil. Die gideonsbende veegt de bips af met het agressieve pamflettisme der moraalridders en rookt, snuift en zuipt gewoon door, het liefst naakt in de tuin, met sappige hamburgers op de barbecue.

Ik schrijf dit cursiefje op het strand van El Palo, de visserswijk van Malaga. Caramba, wat zijn die Spanjolen toch een levensgenieters. Niet zo gek natuurlijk met die spotgoedkope drank en dat heerlijke weer. Dan ga je wel om tien uur ‘s ochtends ploppen. Dankzij de ondraaglijke lichtheid van het Andalusisch bestaan is dat typisch calvinistisch-islamitische schaam-je-dood-geouwehoer hier ondenkbaar.

Er is maar één positieve schaamte: voortplantingsschaamte. Daarmee red je flora, fauna en klimaat en verlos je Moeder Aarde en Pachamama eindelijk van de mensheid. Ga daarom heen en vermenigvuldig je niet of niet langer. Laat gidsstad Amsterdam beginnen, dan volgt de rest van de wereld vanzelf.

Voortplantingsschaamte Beeld Gabriël Kousbroek
VoortplantingsschaamteBeeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden