Van Agt

Dries van Agt schreef een dapper boek

Zij zadelden de paarden
Zonder te weten waarom
Zij zadelden de paarden in het dal
En een olijfboom die op azuurblauwe rook stond, maakte de dag klaar voor een vraag die alleen God aanging

(Naar de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish)
Dries van Agt heeft ons verrast met een boek over de tragedie van het Palestijnse volk. De titel: Een schreeuw om recht.

Het boek was nog niet gepubliceerd of gezworen opponenten sleepten deze oud minister-president naar de kerk om hem te dwingen net als bij Galileo zijn beweringen af te zweren.
Galileo had het over de aarde.

Van Agt over Israël

De heer Van Agt is dapper om op zijn 78ste zo’n monument van 367 pagina’s in de arena van de Nederlandse politiek neer te zetten.

Op de kaft van het boek schittert een oude Palestijnse olijfboom die ver boven de nieuwe Israëlische betonnen muur uitstijgt.

De presentatie van het boek in de uitgeverij was een historische bijeenkomst op zich. Van Agt moest even stoppen tijdens zijn korte speech, een brok in zijn keel verhinderde hem om zijn woorden te uiten. Vergiste ik me niet? Waren we in Nederland?

Ook is het dapper van de uitgeverij De Bezige Bij om met dit boek op de markt te komen in een tijd waarin vele journalisten zwijgen, bang om een blauwe anti-zionistische stempel op de rug van hun handen te krijgen.

Van Agt zegt eigenlijk niets nieuws. Hij vertelt ons de geschiedenis van Israël. Hij verdiept zich in de oude documenten en wijst de dingen die letterlijk in de resoluties van de Verenigde Naties staan aan.

Maar wat Van Agt goed gedaan heeft, is het volgende: hij gidst ons door de conflicten tussen het Palestijnse volk en de Israëliërs. Hij vertelt over de grondlegger van het politieke zionisme en laat ons weten hoe het idee over een Joodse nationale staat tot stand is gekomen.

Hij neemt ons mee naar het eerste zionistische congres, en laat zien hoe het eerste Joodse nationale tehuis in Palestina is gesticht. Hij vertelt hoe de Palestijnen voor het eerst in opstand zijn gekomen en hoe de opdeling van Palestina geleidelijk gestalte heeft gekregen. We zijn getuige van de eerste veroveringstocht van het Israëlische leger met als doel zo veel mogelijk land te bezetten. En we zien hoe honderdduizenden Palestijnen op de vlucht sloegen en hoe duizenden om kwamen.

De heer Van Agt legt beheerst, als een oude meester, al die heftige ingewikkelde ontwikkelingen uit en leidt ons stapsgewijs naar de politiek van het heden.

Hij poetst ons geheugen op.

Dit boek zal Nederland goed doen, het was nodig voor de geestelijke gezondheid van het land. Dit werk zou de discussie over Israël in het land moeten doen opwaaien. Maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren, de tegenstanders zijn te machtig en de onverschilligheid te groot.

Dit boek ligt nu op tafel, het zal je pijn doen, maar lees het. En als je het gelezen hebt, geef het dan door aan je zoon en aan je dochter, zodat zij het af en toe in kunnen kijken om te weten waar ze nu staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden