Vakantieoord het Binnenhof

In totaal blijven onze volksvertegenwoordigers 16 weken per jaar thuis.

Gebruind en in frisse nieuwe zomerkleren paradeerden de 150 leden van de Tweede Kamer gisteren weer naar hun blauwe zetels. Het meireces van twee weken is voorbij, we kunnen weer aan de gang. Althans, voor acht weken.

Daarna wordt de recesklok wederom geluid. Kamerleden, ministers en journalisten verzamelen zich ter afscheid samen om de barbecue op het Binnenhof. Daarna lijkt het regeringshof 56 dagen op een uitgestorven pleintje zoals je dat normaal alleen ziet in een Italiaans dorpje. Ook in de vele gangen van de Tweede Kamer kun je een kanon afschieten zonder iemand te raken.

De periode tussen recessen, maximaal negen weken, is eigenlijk net te kort om lekker op stoom te komen. Ben je net goed en wel toe aan het lezen van een brief van een minister met antwoorden op Kamervragen, tilt zo’n minister het ‘wegens tijdgebrek’ nu al doodleuk over het zomerreces heen. Laten we wel wezen, zo’n brief komt dan pas in september. Dat kan wel wat sneller.
Een Kamercommissie die een algemeen overleg voert, komt niet vaker dan eens in de twee weken bij elkaar. Voor je het weet is het weer reces en zit je ook dáár met uitgestelde dossiers en onbeantwoorde vragen.

Wat doen al die Kamerleden tijdens al die recessen? In totaal blijven onze volksvertegenwoordigers 16 weken per jaar thuis. Kortom: best veel. Volgens de regels leggen de 150 gedelegeerden dan werkbezoeken af. Het land in dus, zoals ze dat in de werkweken ook op maandag en vrijdag – als er niet wordt vergaderd – moeten doen.

Er zijn 443 gemeenten in Nederland, en 150 Kamerleden. Dat wil zeggen, dat als íeder Kamerlid werkelijk iedere werkdag op bezoek gaat, het bijna dringen wordt en dat ze elkaar constant tegen komen op openingen van schouwburgen, maneges en nieuwe gemeentehuizen.

En het zijn niet alleen de Kamerleden die straks met de benen op tafel kunnen. Regeringspartij CDA heeft naast 41 Kamerleden, een minister-president en zeven ministers meer dan honderd fractiemedewerkers. Ieder Kamerlid heeft een persoonlijk medewerker, en daarnaast zijn er nog beleidsmedewerkers die zich dossiers eigen maken. Ook deze medewerkers krijgen 112 dagen per jaar ‘vrijaf’. ‘We studeren en doen voorbereidend werk’, zeggen ze als medewerkers wordt gevraagd naar de invulling van hun recesdagen. Het lijkt of ook dat wel wat minder kan.

Daarom het volgende voorstel: geen 16 weken maar 8 weken per jaar reces. Vier weken om dossiers te lezen en vier weken om vakantie te vieren, zoals de gewone werkende Nederlander dat ook doet. Werkbezoeken strak ingepland op maandag en vrijdag, en de rest van de tijd besturen we het land.

Maartje van Hoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden