'Vakantiehuis is overloopvat voor woningmarkt'

Bungalowpark De Kern in Putten wordt opgeknapt. Foto Marcel van den Bergh / de VolkskrantBeeld -

Brief van de dag: Vakantiehuisjes

Onzorgvuldig en ondoordacht, om na een gedoogbeleid van ­decennia opeens mensen uit ­recreatiewoningen te zetten. Op veel meer plaatsen in Nederland wordt ­gedoogd dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. Het is een overloopvat voor de woningmarkt.

De woningmarkt in Nederland staat zwaar onder druk, mede door de inkomensgrens voor sociale woningbouw veel te laag vast te stellen. Die grens zou minstens 70 duizend euro moeten zijn. Zo ongeveer alle tweeverdieners vallen direct boven de huidige grens en blijven dus in hun huurwoning, in de wetenschap dat ze anders nooit meer voor een sociale huurwoning in aanmerking komen.

Er zijn bovendien onvoldoende woningen beschikbaar voor mensen uit Midden-­Europa die hier hard aan het werk zijn.

Dit is een veel te rigoureuze en onbenullige stap, waarbij niet is gekeken naar de ernstige consequenties en het bredere perspectief.

Uitgaande van decennia ­gedoogbeleid had een veel ­langere termijn, bijvoorbeeld tot 2020, moeten worden aangehouden. In die periode kunnen dan ook alternatieve oplossingen worden ontwikkeld.

Irene ApperlooAmsterdam

1 mei feestdag

Nederland is een buitenbeentje: bijna overal elders is 1 mei een grote, officiële feestdag, zo meldt de Volkskrant. Wat niet wordt gemeld, is dat sinds 10-10-10 ook op drie plaatsen in Nederland 1 mei wél een officiële feestdag is: op Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Overigens was het Caribisch deel van het Koninkrijk niet blij met de verschuiving van Koninginnedag (30 april) naar Koningsdag (27 april) – twee vrije dagen na elkaar heeft zo zijn voordelen.

Ameling Algra, Almere

Discriminatie gehandicapten

In het artikel ‘Meer discriminatie van gehandicapten’ staat dat het verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van mensen met een handicap in 2016 is ‘geïmplementeerd’. Was dat maar waar!

Het verdrag, dat dateert uit 2006, is in Nederland pas in 2016 van kracht geworden. De implementatie, het in de praktijk brengen, het ervoor zorgen dat mensen met een handicap gelijke toegang hebben tot zaken als wonen, werk, onderwijs, zorg en vrijetijdsbesteding, moet in Nederland voor een heel groot deel nog beginnen. Zo is het actieplan Toegankelijkheid voor de bouw, dat bedoeld is om een belangrijke voorziening als wonen toegankelijk te maken voor mensen met een ­beperking, pas dit voorjaar gepubliceerd door de minister van Binnenlandse Zaken.

S. de Jong, Castricum

Hoezo discriminatie?

Had de Volkskrant vrijdag de twee artikelen ‘Lager loon gehandicapten stuit op fel verzet in Kamer’ en ‘Meer discriminatie van gehandicapten’ maar naast elkaar gezet. Dan hadden we kunnen concluderen dat discriminatie van gehandicapten blijkbaar in dit land is toegestaan. Het kabinet, waarvan we mogen aannemen dat het het goede voorbeeld geeft, gaat zijn aandeel zelfs in een wet opnemen.

Frans Terpstra, Hoofddorp

Gestuntel

Wanneer ik al die ouderen zie met hun elektrische fietsen, denk ik elke keer: wat stom, wat een gestuntel. Ze krijgen verkeerde instructies, want je hoeft helemaal niet te vallen met zo’n ding.

Ik ben ruim 80 jaar en rijd al jaren op een e-bike met veel plezier en zonder ooit te zijn gevallen. Wanneer je op het zadel zit, moet je met beide voeten op de grond kunnen komen. Je zit dan heel stabiel en hebt de wat zware fiets goed onder controle. Kun je dat niet, zet dan het zadel lager en als dat niet helpt is het frame te groot voor jouw postuur. Zo simpel is dat!

In deze zithouding kan goed weggereden worden en ook goed gestopt. Uiteraard op een fiets zonder tussenstang.

Oscar GoedhartMolenhoek-Mook

Innovatie

Veranderingen in vervolg op innovatie verlopen vaak zoals de Processie van Echternach: drie stappen vooruit gevolgd door twee achteruit. Zo ervaarde onder andere Alfred Nobel de keerzijde van innovatie. Laten we waar nodig moedig op onze schreden terugkomen wanneer ongewenste gevolgen van innovatie daarom vragen. Laat dat op haar beurt een bron van inspiratie zijn voor innovatie in een nieuwe richting. Doemdenkers zijn hierbij erg behulpzaam. De oplossingen voor genoemde problemen komen echter vooral van de veroorzakers ervan, hoe paradoxaal dat ook klinkt. Laten we beide omarmen.

Peter LerinkMijnsheerenland

Lintjesregen

Elke keer keer als ik de jaarlijkse publicatie over de lintjesregen lees denk ik: Wat leven we toch nog in een klassenmaatschappij. Dat was al in de Middeleeuwen en nog steeds. Elke ‘geridderde’ontvangt een waardering in zijn eigen ‘bubbel’. Een woord dat in die tijd nog niet gebruikt werd. Wat is het verschil tussen een bestuurder van een woningcoöperatie die maatschappelijke betrokkenheid laat zien en een vrijwilliger die jarenlang koffie inschenkt voor dementerenden? Ridder of Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ton Warmerdam, Heemskerk

Arsenal

Arsène verlaat Arsenal. Is het al bekend hoe de club voortaan gaat heten?

Rob van DolronRotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden