ColumnLoes Reijmer

Vaders van Top Notch, houd uw rappers binnen

null Beeld
Loes Reijmer

Heeft u de gebeurtenissen rond Lil’ Kleine gevolgd deze week? Iets over de vernielde hotelsuite op Ibiza, zijn verloofde die bebloed en gewond bij de receptie stond, de Spaanse politie die de rapper vervolgens arresteerde?

Nee hè? Wij, de keurige mensen van de traditionele media, haalden onze nuffige neusjes ervoor op. Ibiza, patjepeeërige rappers, dan wéét je het wel. Of nou ja, eigenlijk weten we het niet, want dat is de tweede reflex: we waren er niet bij, hè? Het is een privékwestie. Was hij bovendien na twee nachten cel niet alweer op vrije voeten? Nou dan.

En dus was ik deze week aangewezen op de site van RTL Boulevard en het glanzende koninkrijkje van Evert Santegoeds op Telegraaf.nl. Daar weten ze van elke snipper nieuws te maken, houden ze de bewegingen op Instagram in de gaten alsof het om het Kremlin gaat en behoeft het fenomeen Koen Kardashian geen introductie. Andere media kunnen natuurlijk niet zo ver gaan, maar het gebrek aan serieuze interesse in mogelijk strafbaar gedrag van een van de bestverkopende artiesten van Nederland is illustratief.

Dat schouderophalen zie je vaker bij wangedrag van rappers, alsof de lage verwachtingen een vrijbrief zijn. De aai over de bol van Boef, toen we diens misogyne geleuter over kechs toch echt in het licht van de hiphopcultuur moesten zien. Of de loftrompet die meerdere kranten onlangs staken over Frenna, de meest gestreamde Nederlandse artiest van dit moment. Dat hij en twee collega’s een paar jaar geleden door een Surinaamse rechter schuldig werden bevonden aan seks met een minderjarig meisje (en de verspreiding van de beelden), was in al die stukken niet meer dan een plichtmatig alineaatje ergens halverwege. ‘Een pijnlijke affaire’, aldus de Volkskrant, waarbij het niet helemaal duidelijk was met wie we precies medelijden moesten hebben. Voor platenlabel Top Notch maakte het sowieso weinig uit, want toen de jongens in 2017 vrijkwamen, plaatste het een jubelend persbericht online met de nieuwe video van Frenna ‘om het heuglijke nieuws te vieren’.

Ook Lil’ Kleine heeft een contract bij Top Notch. Donderdag kwam het label met een langverwacht, maar hallucinant statement over de kwestie. Het betrof ‘een privésituatie’, benadrukte ceo Vincent Patty. ‘Wij zijn geen politieke partij’, schreef hij ook, en derhalve aan niemand verantwoording schuldig. Voorts meldde hij nog wel tamelijk offtopic dat het label ‘vóór mensen is die strijden voor vrijheid (zoals op de Molukken en West-Papua)’ en ‘vóór hen zonder stem’ – behalve dan de slachtoffers die hun artiesten maken blijkbaar, want die mogen het zelf uitzoeken.

Wat een gemiste kans. Want ja, het maakt uit hoe wij als samenleving op dit soort gebeurtenissen reageren. Doen we het af als privékwestie – wat het niet is, partnergeweld is een groot maatschappelijk probleem – dan leren daders dat ze ermee wegkomen en zoeken slachtoffers minder snel hulp.

In 2018 verscheen Welk geweld telt?, een onderzoek naar opvattingen over partnergeweld. Van de Nederlanders zegt 90 procent partnergeweld onacceptabel te vinden, maar als er concrete situaties worden voorgelegd, beginnen ze er anders over te denken. Een schokkende conclusie: jongeren, vooral jonge mannen, vinden partnergeweld acceptabeler dan oudere generaties. Ze beschouwen het relatief vaak als een privékwestie en vinden dat het geweld veelal wordt uitgelokt door de partner. Slechts 58 procent wijst het in alle gevallen af, een op de tien vindt geweld zelfs acceptabel ‘als de partner het huishouden verwaarloost’.

Er is, kortom, nog een wereld te winnen bij de generatie van Lil’ Kleine en zijn fans. Een gezaghebbend label als Top Notch zou verschil kunnen maken, maar koos ervoor een rammelend, vaag statement in elkaar te draaien. Vaders van Top Notch, houd uw rappers alstublieft binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden