Pro/Contra

Vaders achter de kinderwagen moeten geen kapsones krijgen

Het ouderschapsverlof moet beter worden verdeeld  over vaders en moeders, zo werd eerder op deze pagina betoogd. Wat vindt de man?

Beeld anp

Midas Dekkers, bioloog:

'De rol van de vader wordt overgewaardeerd. Als het de bedoeling van de evolutie was geweest dat vaders voor hun kroost zorgen, dan hadden ze wel borsten gehad. Het biologische principe is: vrouwtjes zorgen voor de kinderen, mannetjes voor de groep. Zonder vader gaat het ook. Het is over algemeen wel aardig als je opgroeit met een papa en een mama, maar het is ook leuk als je een opa, oma, oom of tante in de buurt hebt, die helpt met de opvoeding. Een vader is geschikt om de functie van hulpmoeder op zich te nemen maar anderen kunnen het ook.

'Of het verlof moet worden uitgebreid? De natuur denkt niet in dagen. Veel papa's dichten zich momenteel een rol toe waar zij biologisch gezien geen recht op hebben. Ik heb niets tegen vaders die achter een kinderwagen in het Vondelpark lopen, maar ze moeten geen kapsones krijgen of denken dat het heel wat is.

'De mens is een aap. Er zijn pakweg tweehonderd verschillende soorten apen maar er is er maar eentje waarvan het mannetje zich om zijn eigen kind bekommert. Meestal springt het mannetje op het vrouwtje en kijkt er dan niet meer naar om. Biologisch gezien weten mannen ook niet wie hun kinderen zijn, je rollebolt wat en negen maanden later is er iets vreemds gebeurd. Dieren zien het verband ook helemaal niet.

'Weet je waarom er zoveel vogels in de natuurfilms van de EO voorkomen? Omdat die wel samen voor het nest en de eitjes zorgen, dat willen de evangelisten natuurlijk graag in beeld brengen. Maar wij mensen, wij zoogdieren, zijn geen vogels. Het papa-mama-gezinnetje bij mensen is een culturele uitvinding.'

Beeld vk

Stefan van Laar, vader:

'Het is voor vaders erg belangrijk, juist in het begin, om tijd met de baby door te brengen zodat zij zich aan elkaar kunnen hechten. Vijf dagen vaderschapsverlof is echt te weinig. Ik herinner me dat ik direct weer aan het werk moest en dat dit heel gek voelde. Vanuit huis wordt er ook veel van kersverse vaders verwacht; je moet zorgen voor je pas bevallen vriendin en het kind. Ik zie mezelf nog in de weer met kolfapparaten, boodschappen doen en het stampen van broccoli. Dat is bijna niet te combineren met werk.

'Met die vijf dagen wordt het oude rollenpatroon bevestigd, namelijk dat de vader slechts een marginale rol speelt in de opvoeding. Alsof we er alleen voor de leuke dingen zijn, voor die ene papadag. Dat is toch niet meer van deze tijd?

'Vaders worden niet serieus genomen. Ik maak het soms mee in de HEMA dat zo'n verkooptang vraagt: weet je zeker dat je de juiste maat voor je dochter hebt?

'Een maand zal wel te veel zijn gevraagd van de politiek, maar twee weken verlof voor vaders moet te doen zijn. Daarna is de ergste hectiek thuis voorbij. Een vader speelt biologisch gezien wel degelijk een rol. Het krijgen van een kind heeft mij als persoon veranderd. Ik werd zorgzamer, terwijl ik daarvoor een vrij roekeloze aandelenhandelaar was.'

Beeld vk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden