Vaderlandsliefde in Ons Nederland

De Partij van de Arbeid is volgens leider Wouter Bos bezig ‘een beschaafde vorm van nationalisme te ontwikkelen’.

Hij sprak op een van de vijf bijeenkomsten die de partij voor de leden organiseerde om de integratienota ‘Verdeeld verleden, gedeelde toekomst’ te bespreken.

Daarin staat onder meer dat nieuwkomers hun oude nationaliteit moeten kunnen opgeven en dat Nederland daar op moet aandringen bij de landen van herkomst.

‘Verdeeld verleden, gedeelde toekomst’. Tikje brallerig als je het mij vraagt. Ik vertrouw het niet. Zo’n verheven titel over verheffing en emancipatie, verbloemt achtergronden die minder poëtisch zijn, integendeel, kiezelhard zijn.

Ik overdrijf. Kiezelhard is te hard. Neem ik terug. Dat adjectief hoort bij een politicus als Wilders. En een onomstotelijk feit blijft, dat het de Partij van de Arbeid was die op de eerste onvergetelijke vergaderdag met de nieuwe regering in de Tweede Kamer het Generaal Pardon aan de orde stelde – bravo.

Maar sindsdien maakt de PvdA de indruk dat ze graag een schijfje van het gedachtegoed van Wilders overneemt en electoraal benutten wil. (‘Het is een wedstrijd vérplassen,’ zei een bezoeker in Amsterdam.)

Een tijdje geleden was de PvdA-minister Guusje ter Horst al heel dapper begonnen met het benoemen van raddraaiers in Gouda: ‘Marokkanen.’ Dat moet je kunnen zeggen in de moderne tijd en samenleving.

De bedoelde personen waren weliswaar Nederlanders van, inderdaad, Marokkaanse afkomst, maar minister Ter Horst heeft het bij Pauw & Witteman sinds kort liever over ‘Marokkanen’ tout court.

De normen en waarden verschuiven, en niet de fatsoenlijke kant op.

Afgezien van de concrete initiatieven erin, zijn die nota’s en de uitspraken in publieke optredens van invloed op de sfeer. Die sfeer verslechtert. Partijleider Bos is zich evenwel van geen kwaad bewust en haalde op verkiezing van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam aan.

Wouter Bos is er trots op dat dat in Nederland mogelijk is. De intelligente Nederlander van Marokkaanse afkomst als excuustruus.

In het verslag van Nova sprak een vrouw over de huidige tijden waarin haar familie van Marokkaanse afkomst zich niet ‘uitgenodigd’ voelt, niet geaccepteerd, laat staan geliefd. Oorzaak van de verwijdering is de toon, de sfeer, de nota’s met plechtige titels die heel positief zijn bedoeld natuurlijk - maar ondertussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden