Opinie Brieven

‘Vaccins voor moslims zijn geen probleem’

De ingezonden brieven van dinsdag 7 augustus.

Kinderen in Jakarta, Indonesië, worden ingeënt tegen mazelen. Beeld NurPhoto via Getty Images

Soms is de oplossing zo dichtbij. Vaccins die niet gebruikt mogen worden door moslims omdat er varkensproducten in zitten?

Hierover is al in 2001 een document opgesteld door de World Health Organization, in samenwerking met islamitische (en joodse) geestelijk leiders. Het is opgesteld in zowel het Engels als in het Arabisch.

Eindconclusie was dat de vaccins voor moslims (en ook voor joden) geen probleem zijn.

In alle landen in de wereld –ook islamitische landen – een vaccinatieprogramma om kinderen op een veilige manier te beschermen tegen een aantal ernstige infectieziekten...

Als je als moslim op bedevaart wilt naar de heilige stad Mekka, dan zijn er zelfs nog extra vaccinatieverplichtingen ingesteld door de regering van Saoedi-Arabië.

Gert Weijman, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven

Verlos ons

René Cuperus stelt in zijn column de vraag of het ons nog iets doet, dat de helft van de kerken hun deuren zullen sluiten (Opinie, 6 augustus). Als millennial uit een grote stad kan ik voor mijzelf spreken en zeggen: nee, niet echt. Dit lijkt mij een typisch gevalletje vraag en aanbod.

Voor de mensen in mijn directe omgeving kan ik hetzelfde stellen. Mijn generatie heeft überhaupt minder met religie. Wij zijn te druk bezig met overleven in de puinhopen die het kiesgedrag van de babyboomers heeft veroorzaakt, om ons bezig te houden met nostalgie.

God heeft mijn generatie niet behoed voor de privatisering van publieke instellingen als woningbouwcorporaties bijvoorbeeld.En wij hebben het te druk met het aflossen van studieschulden of het betalen van veel te hoge huren, om ons bezig te houden met nostalgie, of om het verval van de door misbruik geplaagde katholieke kerk. Misschien dat er meer vraag is naar een kerk die millennials verlossing van de studieschuld belooft.

Jochem Ajendouz, Rotterdam

Hoezo valse som?

Frank Kalshoven heeft kritiek op ons voorstel om de AOW leeftijd te variëren naar opleidingsniveau (Economie, 4 augustus). Dat mag natuurlijk. Maar zijn kritiek is gebaseerd op een redeneerfout. Hij verwijt ons dat we naar het potentiële en niet het werkelijke arbeidsverleden kijken. Dat is een vreemd verwijt want, zoals hij zelf opmerkt, is de AOW niet gekoppeld aan het werkelijke arbeidsverleden. Dat is precies de reden waarom we niet naar het werkelijke arbeidsverleden hebben gekeken.

Waar het ons om gaat is dat als je de levensloop verdeelt in drie fasen (school – werk – pensioen) de verhouding tussen de derde en de tweede levensfase voor mensen met een lagere opleiding ongunstiger uitvalt. Natuurlijk werkt niet iedereen in de tweede fase. Lager opgeleiden doen vaker beroep op een sociale voorziening, zoals Frank Kalshoven terecht zegt. Maar het beroep moeten doen op een uitkering vanwege werkloosheid of arbeidsongeschiktheid in de tweede levensfase waarin werken de norm is, is niet te vergelijken met het genieten van pensioen waarop iedereen in de laatste fase van de levensloop recht heeft. We zien dan ook absoluut niet in waarom we een ‘valse som’ zouden hebben gemaakt door naar het ‘fictieve’ arbeidsverleden te kijken. Integendeel, juist als we naar werkelijke arbeidsverleden zouden hebben gekeken, zouden we een foute berekening hebben gemaakt.

Joop de Beer en Nicole van der Gaag, NIDI, Den Haag

Het halve verhaal

‘Verantwoord vleeseter’ Robert Mekenkamp suggereert dat het eten van vlees diervriendelijk is omdat het leven schenkt aan runderen. Dat is wegens veranderende tijden slechts het halve verhaal (Opinie, 4 augustus). Helaas ‘schenken’ vleeseters tegenwoordig ook een hoger risico op de dood aan een groot deel van het leven op aarde, nu blijkt dat antropogene klimaatopwarming en droogte in toenemende mate dieren, ecosystemen en zelfs mensenlevens bedreigen. Bij de ‘productie’ van rund komt veel methaan vrij (een krachtig broeikasgas) en voor 1 kilo biefstuk is maar liefst 15 duizend liter water nodig, het equivalent van 131 keer een bad vullen en weer leeg laten lopen. Onnodig veel bijdragen aan klimaatverandering en waterschaarste is verantwoord noch diervriendelijk.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Het moet niet gekker worden

Een rookverbod op straat! Gekker moet het toch niet worden (Ten eerste, 6 en 4 augustus). Terwijl ik hier in Brabant al het ganse jaar lucht inadem die volgens de dagelijkse luchtkwaliteitsmeting van het RIVM schommelt tussen matig en onvoldoende, wordt er, zoals de Volkskrant meldt, gepleit voor een rookverbod op de openbare weg.

Hoeveel sigaretten zou men op straat moeten opsteken om ook maar een fractie van de vervuiling te veroorzaken die het verkeer, de industrie en niet te vergeten de mest teweegbrengt. Je leven wordt hier, zeker als je longpatiënt bent, door die slechte lucht danig bekort.

Hans Dunk (niet roker)Udenhout

Waterverspilling

Zondag op een klein festival werd ik getroffen door een schrijnende vorm van waterverspilling. Ieder deelnemer en vrijwilliger kreeg vanwege de warmte een plastic flesje bronwater uitgereikt. Over waterverspilling gesproken! Is het niet zo dat voor het produceren van 1 liter bronwater minstens 5 liter goed leidingwater verspild wordt. Er zijn al de nodige campagnes – plus de prachtige Dopper flesjes – om vooral het fantastische Nederlandse leidingwater te drinken. Maar nog lang niet genoeg.

Dirk Scholten, Tytsjerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.