LEZERSBRIEVENZaterdag 12 december

Vaccineer de bewoners van zorginstellingen zo snel mogelijk

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 12 december.

Redactie
Ouderen van verpleeghuis en verzorgingshuis Van Neynsel in Den Bosch worden verrast door bezoek. Voor een dag kan gebruik worden gemaakt van een hoogwerker.  Beeld Marcel van den Bergh/de Volklskrant
Ouderen van verpleeghuis en verzorgingshuis Van Neynsel in Den Bosch worden verrast door bezoek. Voor een dag kan gebruik worden gemaakt van een hoogwerker.Beeld Marcel van den Bergh/de Volklskrant

Brief van de dag: Onmenselijk

Onze moeder woont sinds begin dit jaar in een woonzorginstelling. Haar wereld werd al jaren steeds ongrijpbaarder door dementie, daar kwam de ongewilde verhuizing bij. En toen kwam corona. De verpleeghuizen gingen op slot. Onze moeder lag ziek (besmet) in bed, de verzorgenden deden hun best om ons via Skype contact te ­laten hebben.

Maar voor ons was het onmenselijk. Om geen toegang te hebben, om niet echt te weten hoe het gaat, om in de warrige fase na herstel via een beeldscherm een gesprek proberen gaande te houden. We voelden ons afgesloten en machteloos. Ook nu nog zijn er heel strenge maatregelen in het huis waar ze woont, uit angst voor nieuwe besmettingen, om de andere bewoners te beschermen.

Bezoek mag niet naar binnen. Zo betekent een bezoekje dus koukleumen tijdens een wandelingetje. En omdat de horeca gesloten is, moeten de 70-jarige vrienden na een lange reis hun behoefte doen in het struikgewas.

We kunnen haar geen gezelschap bieden tijdens de lange stille avonden, geen spelletjes spelen met elkaar, niet samen een krant doornemen. Wij hebben geen toegang tot haar huis. Zij voelt zich opgesloten, wij ons buitengesloten.

Nu is de overheid van plan om niet de inwoners van tehuizen te vaccineren, maar de zorgmedewerkers. Dat zijn (in het geval van onze moeder) niet alleen drie keer meer mensen, maar zal ons, de dochters, niet helpen opnieuw een normaal contact te kunnen onderhouden.

Als gezonde rond-de-veertigers zullen wij als laatsten gevaccineerd worden. Al die tijd zijn we daarmee een potentieel risico voor de andere bewoners van het huis. Wij verwachten daarom dat de deuren voor ons gesloten zullen blijven.

Daarom de oproep aan het ­kabinet: vaccineer zo snel mogelijk de inwoners van tehuizen, zodat voor hen het contact met vrienden en familie opnieuw zo normaal mogelijk kan worden; de laatste jaren van het leven weer zin gegeven!

Mijntje Pieters, Frouke Pieters, Goke Pieters, Maastricht, Alphen aan den Rijn, Molenhoek

Bijbelgordel

In de dagelijkse updates van het RIVM over het toenemend aantal coronabesmettingen valt op dat in de top-10 van brandhaarden steeds ongeveer driekwart van de betreffende gemeenten in de bijbelgordel liggen. Dat is verklaarbaar omdat juist voor die voornamelijk gereformeerde gemeenschappen een ontheffing voor de kerken geldt voor het maximum aantal bezoekers, het verbod op zingen en het dragen van een mondkapje.

Als daar begin volgend jaar om geloofsredenen ook nog een principieel vaccinatieweigeren bij komt dan blijven die kerkgemeenschappen dus een voortdurende bron van coronabesmettingen en een gevaar voor de medemens.

Het zou het kabinet sieren als ter ­bescherming van de volksgezondheid tenminste die drie ontheffingen zo snel als mogelijk worden teruggedraaid.

André van den Berg, Hengelo

Weer ongerust

De coronabesmettingen lopen dag na dag op. Iedereen heeft het over eventuele extra maatregelen. Maar welke dan, wanneer en in welke mate? Terwijl de ­belangrijkste oorzaak van de oplopende besmettingen is dat we ons onvoldoende aan de basisregels houden (zoals anderhalve meter afstand). We zijn ­‘coronamoe’ en daardoor onvoldoende bang voor de gevolgen van ons laks gedrag. Niet alleen ouderen worden zwaar ziek of sterven aan corona. Het treft ook mensen in de bloei van hun leven.

Daarom mijn suggestie: laat, net als in het voorjaar, weer beelden zien van doodzieke patiënten op de ic, plaats ­interviews met het zorgpersoneel dat daar overuren draait, ga filmen in verzorgingstehuizen, et cetera. Het effect daarvan is volgens mij groter dan de ­zoveelste gast in de zoveelste talkshow.

We moeten weer collectief ongerust worden, want daar is alle reden voor. Overheidsmaatregelen zijn nodig, maar ons gedrag is uiteindelijk bepalend voor de effectiviteit daarvan. En de mate waarin ze getroffen moeten worden. We hebben het in eigen hand.

Eelco van den Berg, Harderwijk

Drie gasten

Tijdens de persconferentie op 8 december werd ons door premier Rutte verteld dat de maatregel van kracht blijft om niet meer dan drie gasten te ontvangen, ook tijdens de kerstdagen. Echter nog geen drie uur later zaten tijdens het tv-programma Op1 zes personen aan een tafel met op de achtergrond nog meerdere wachtenden om later ook aan te schuiven.

Kan de premier mij uitleggen wat het verschil is tussen de Op1-tafel en mijn kersttafel met zes gasten op gepaste ­afstand? Ik hoor graag van hem.

Carla Heijne, Soest

Kerst

Afhankelijk van mijn stemming, vind ik al het getreur over de verpestte Kerst van 2020 amusant danwel zeer ergerlijk. Vooral journalisten kunnen er wat van bij de vragenuurtjes van het kabinet.

Ik herinner me zo goed, al die jaren dat we in Nederland vrijelijk Kerst konden vieren, het geweeklaag van kennissen, collega’s, vrienden over de feestdagen in december. ‘Helemaal geen zin in.’ ‘Ik zal blij zijn als het januari is.’ ‘Die verplichte gezelligheid, bah.’ ‘Je eet te veel en je drinkt te veel’, enzovoorts. Zijn we dat allemaal vergeten?

Natuurlijk werd er ook genoten, maar om nu te doen of heel Nederland ieder jaar aan uitgebreide tafels met zijn hele familie zat te genieten, is vreselijk overdreven en bezijden de waarheid. En voor degenen voor wie dat wel zo is ieder jaar: jammer, jammer, volgend jaar beter!

Voor alle anderen: geniet van de vrije dagen en maak het zelf gezellig.

Mieke de Wit, Kekerdom

Topteam

Van harte gefeliciteerd Volkskrant met de titel ‘European Newspaper of the Year’. Daarom ben ik abonnee van deze krant. En nu een lange neus naar o.a. De Telegraaf en De Dagelijkse Standaard. Top team Volkskrant, ga zo door. Dit mag ook weleens gezegd worden in deze deep state-achtige periode, fake news en een aantal clowns in de EU, Verenigd Koninkrijk, Rusland en de VS als lijders of leiders.

Guido Nafzger, Den Haag

Exoten

Al dat gedoe over exoten begint me de keel uit te hangen. Na de Japanse knoop en de rivierkreeftjes zijn nu de lelies aan de beurt om te stigmatiseren. Exoten bestaan gewoon niet meer in onze global village. Alles vermengt zich en de sterksten overleven. Mens, dier, plant, ze doen aan verhuizingen en blijven daar waar het goed toeven is.

Letja de Goede, Drachten

Quasi-historie

Het verbaast mij al jaren dat het zo ­vanzelfsprekend blijft om überhaupt dramaseries zoals The Crown te maken en uit te zenden. Het zijn drama’s waarin men bestaande mensen alles laat doen en zeggen onder de dekking dat het berust op feiten maar fictie is en dat dit valt onder vrijheid van meningsuiting. Deze personen bestaan en zijn in ieder geval niet fictief, net als jij en ik.

In een wereld waarin we als onoplosbaar probleem zijn gaan ervaren hoe de sociale media mensen soms gruwelijk beschadigen door halve of hele onwaarheden over hen rond te strooien, vinden we het maken van dit soort series normaal. We willen geen nepnieuws, maar waarom wel quasi-historie? Waarom wordt het hutselen van feiten en fictie niet als vervuiling van de waarheid beschouwd en dus deze series als onfatsoenlijk, onwenselijk en misschien zelfs immoreel?

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Europa

De hardnekkige gewoonte in de media om de EU te verwarren met Europa leidt, nog meer nu Groot-Brittannië geen deel meer van de EU uitmaakt, nogal eens tot verwarrende informatie. In het artikel over de overgang naar elektronisch betalen in Italië wordt dat land ‘de derde economie van Europa’ ­genoemd. Hier wordt duidelijk de EU bedoeld. Anders zou het de vijfde economie zijn. Europa is een continent met 50 landen, waarvan er 23 niet in de EU zitten. Laten we de juiste termen gebruiken.

John Hontelez, Nijmegen

Fatshaming

Opvallend in de kerstreclame van de Lidl: dat Thomas Acda als hulpkerstman gerecruteerd wordt omdat hij dik is. Wat Acda beaamt door nog even als een aaibare beer over zijn buik te wrijven. Stel dat de reclame niet Acda maar een vrouwelijke actrice in de hoofdrol zou hebben, is het dan nog zo aandoenlijk? Of zou de Lidl dan aangevallen worden door vrouwenbewegingen vanwege fatshaming? Het laat nog maar eens zien hoe scheef de verhoudingen liggen.

Bram Driessen, Groningen

Wegenaanleg

Infrastructuur en Rijkswaterstaat moeten maar eens pas op de plaats gaan maken in een land met al zoveel asfalt, bruggen en viaducten. Onverantwoord om toekomstige generaties op te zadelen met toenemende kosten voor het onderhoud daarvan. Weg met meer ­wegenaanleg.

F.M. Boon, Delft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden