ColumnRinske van de Goor

Vaccinatiesollicitaties bij de huisarts: ‘Officieel ben ik niet kwetsbaar, maar ik beschouw mezelf wel zo’

null Beeld
Rinske Van De Goor

‘Officieel ben ik misschien niet kwetsbaar, maar ik beschouw mezelf wel als kwetsbaar’, zegt hij. Hij voelt zich wel kwetsbaar. Hij is heel angstig en durft daardoor met Corona de deur bijna niet uit, uit angst voor besmetting. Dus hij lijdt meer onder die hele Coronatoestand dan anderen, vervolgt hij. En of hij daarom niet toch ook in aanmerking kan komen voor de eerste ronde vaccinaties. Ik luister beleefd naar zijn betoog en geef aan dat het me spijt maar dat er heldere selectiecriteria zijn en hij daar niet bij hoort, maar dat hopelijk snel daarna ook de rest van Nederland, waaronder hij, gevaccineerd gaat worden. We moeten allemaal nog even volhouden. Hij probeert het nog even, maar ik ga er niet op in en dan geeft hij het op.

Het is bepaald niet de eerste vaccinatiesollicitatie. Mensen zijn reuze creatief. ‘Ik bezoek mijn bejaarde vader. Hij wordt gevaccineerd, maar het vaccin werkt misschien minder goed door zijn leeftijd dus lijkt het me toch beter als ik al een vaccin krijg.’ ‘Ik ben juf en ik ben al 55 en als de scholen straks weer opengaan loop ik veel risico.’ ‘Ik ben altijd verkouden, dus ik weet nooit of ik niet toch Corona heb.’

Waar eerder in het jaar toiletpapier en mondkapjes werden gehamsterd, proberen mensen zich nu zeker te stellen van een vaccin. Schaarste maakt begeerlijk.

Hoe anders was de vaccinatietemperatuur enkele maanden geleden. Toen verpleegkundigen op tv verkondigden dat ze zich niet met die rotzooi zouden laten inspuiten. Toen antivaxxers meer zendtijd kregen dan wetenschappers, die al jaren onderzoek naar vaccins hadden gedaan. Er kwamen obscure websites met complottheorieën over de vaccins. Het zou bijvoorbeeld kwaad kunnen bij zwangerschap. Een slimme leugen, want bijna geen medicijn mag op zwangeren getest worden. Bij al die medicijnen staat daarom in de bijsluiter: effect op zwangerschap niet onderzocht, dus raden we het op dit moment voor de zekerheid af. Dat wordt dan sluw vertaald naar: het vaccin is gevaarlijk voor zwangeren!

Maar nu staat men te dringen aan de poort. De kwetsbaren willen eerst, maar ook de zorgverleners, de leraren en de horeca. De politie argumenteerde: wij hebben veel fysiek contact en doen ook mond-op-mondbeademing. Ik had politie nog nooit gepercipieerd als contactberoep. En wist ook niet dat agenten zoveel oraal werk verrichten.

Ik denk dat het allemaal een sluw plan is van onze demissionaire regering. Dat onze Mark en Hugo elkaar op anderhalve meter afstand hebben toegefluisterd: complotten bestrijd je met complotten. Wat QAnon kan, kunnen wij ook. Daar kwam een geniaal plan uit voort. Een spelletje playing hard to get. Dus werd het vaccin uitgesteld. Slechts voor enkelen beschikbaar gesteld. Weer uitgesteld. Opdat wij, het volk, zouden denken: Ho eens even, als ik een vaccin wil, krijg ik toch wel een vaccin? Ik heb recht op een vaccin. Twee zelfs. En ik wil eerst.

Hier die prik. Ik! Ik! Ik! Al zijn er geen aantekeningen van, Mark en Hugo, ik heb jullie heus wel door.

Rinske van de Goor is huisarts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden