Commentaar Studenten

Universiteiten moeten hun studenten een helpende hand bieden

Studenten aan het werk buiten de deur. Beeld -

Het is wonderlijk dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar de psychische klachten bij studenten.

Studentenartsen slaan alarm. Ze zien in hun praktijk een zorgwekkende toename van het aantal studenten met psychische klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen en angstaanvallen. Wat de oorzaak precies is, moet nog worden onderzocht, maar velen wijzen naar de toegenomen studie- en levensdruk.

De studententijd is nooit alleen maar een leuke tijd geweest, zelfs niet toen studenten nog eeuwig mochten studeren. Het is de tijd waarin je moet uitzoeken wie je wilt zijn en hoe je toekomst eruit moet zien en dat is niet voor iedereen een gemakkelijke opdracht. Volgens de artsen heeft de huidige generatie studenten het extra zwaar door de studielening die hen bij tegenvallende prestaties met een schuld(gevoel) opzadelt, door het bindend studie-advies dat als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt, maar ook door de sociale media waarop ze continu moeten zien hoe zinvol anderen bezig zijn.

Het wonderlijke is dat er slechts heel beperkt onderzoek wordt gedaan naar het psychisch welzijn van jongeren in het algemeen en naar die van studenten in het bijzonder. Van een overheid die het leven van studenten ingrijpend heeft veranderd door de studiebeurs om te vormen in een lening, zou je een nieuwsgieriger houding mogen verwachten.

Het RIVM concludeerde twee maanden geleden dat jongeren onder toenemende druk staan, maar benadrukte vooral dat er eigenlijk nog weinig over bekend was. Uit de data die er zijn, komt geen significante verslechtering van de geestesgesteldheid naar voren. Tegelijkertijd groeit het koor van ervaringsexperts dat waarschuwt voor de grote druk waaronder studenten staan. Er zijn redenen genoeg om een breed -- jaarlijks te herhalen -- onderzoek te starten naar de psychische gesteldheid van studerende jongeren.

De universiteiten komen binnenkort met een actieplan studentenwelzijn. De University Colleges laten zien dat het helemaal geen kwaad kan om de druk op studenten te verhogen mits dat tegelijkertijd gepaard gaat met een intensieve begeleiding. Studenten hebben structuur nodig, meer structuur dan veel studies bieden. Wie hogere eisen stelt, moet tegelijkertijd een helpende hand bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden