CommentaarPieter Klok

Unilever is schatplichtig aan Nederland: het heeft hier geprofiteerd van de hoogwaardige economie

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ons onderwijssysteem leverde hun talent, onze infrastructuur maakte een efficiënte bedrijfsvoering mogelijk.

Op het eerste gezicht is het geen ramp dat het hoofdkantoor van Unilever, na een geschiedenis van 150 jaar die ooit begon met de oprichting van de Stoomboterfabriek in Oss, nu in zijn geheel naar Londen verhuist. Op het hoofdkantoor werken weinig mensen. De Nederlandse banen blijven gewoon behouden.

Unilever zal waarschijnlijk iets minder belasting gaan betalen in Nederland, maar zelfs dat weten we niet zeker. Multinationals zijn er zeer bedreven in om de belastingafdracht te minimaliseren.

Lang leek het erop alsof Unilever juist in zijn geheel naar Nederland zou verhuizen. Om het bedrijf het laatste duwtje te geven had premier Rutte beloofd de dividendbelasting af te schaffen. De aandeelhouders van Unilever zagen een verhuizing echter niet zitten en die hebben in het moderne bedrijfsleven nog steeds de zwaarste stem.

Het belangrijkste effect is misschien wel psychologisch. Grote ondernemingen kunnen een land zelfvertrouwen geven en studenten inspireren. De betekenis van een bedrijf als ASML voor de regio rond Eindhoven, maar zeker ook voor Nederland, kan moeilijk worden overschat.

Het land waar het hoofdkantoor is gevestigd heeft ook altijd een streepje voor als over nieuwe investeringen wordt nagedacht. Het zou daarom slecht nieuws zijn als ook Shell besluit zijn hoofdkantoor in Den Haag te sluiten en in zijn geheel naar Engeland te verhuizen.

Bedrijven zouden, als ze over de ideale locatie voor hun hoofdkantoor nadenken, niet alleen naar hun aandeelhouders moeten luisteren, maar ook goed moeten nadenken aan wie ze hun succes precies te danken hebben. Zowel Shell als Unilever is schatplichtig aan Nederland, omdat ze vele decennia van de hoogwaardige Nederlandse economie hebben geprofiteerd. Ons onderwijssysteem leverde hun talent, onze infrastructuur maakte een efficiënte bedrijfsvoering mogelijk.

GroenLinks wil vertrekkende bedrijven om die reden een eindheffing opleggen. De Raad van State zette onlangs een streep door de initiatiefwet, die dat mogelijk moet maken, maar het zou goed zijn als de gedachte achter dit voorstel een tweede kans krijgt.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden