Column

Unilever is niet veilig tot de dikke dame zingt

In de categorie luchtballonnen, nieuws dat geen nieuws blijkt te zijn en kronieken van aangekondigde luchtverplaatsing neemt de voorgenomen overname van Unilever door Kraft Heinz een bijzondere plek in. Binnen twee dagen tijd wisten de oude Warren Buffett en de private-equitybelegger 3G, samen grootaandeelhouder van Kraft Heinz, paniek en ontreddering te veroorzaken, door aan te kondigen dat ze Unilever willen kopen. Om twee dagen later, op zondagavond, het overnamebod 'in alle vriendelijkheid' in te trekken.

Beeld de Volkskrant

Britse politici stonden ondertussen al te krijten dat het de schuld 'van de Brexit' is dat hun prachtbedrijven nu kennelijk zo kwetsbaar zijn, dat de eerste de beste overzeese barbaar een overnamepoging heeft kunnen wagen. Want wij mogen hier dan wel denken dat Unilever een Nederlands kroonjuweel is, het is al sinds zijn conceptie net zozeer hartstikke Brits, met naast een Nederlands een Brits hoofdkantoor en naast een Nederlandse beursnotering een Britse. Bovendien haalt het zijn omzetten uit alle uithoeken van de wereld, werkt het overgrote deel van het personeelsbestand níet in Nederland of in het Verenigd Koninkijk, is de Calvé allang weg uit Delft net zoals de Prodentfabriek Amersfoort jaren geleden al heeft verlaten, heeft het concern nog maar een handjevol fabriekjes in Nederland en produceert het dankzij een scala aan eerdere overnames Zweedse mosterd, Indonesische thee, Poolse margarine, Maleisisch broodbeleg en nog veel meer.

Om in een eventuele overname de teloorgang van een Hollands (of een Brits) icoon te zien, is derhalve wellicht wat overtrokken.

Los daarvan: een overname zou een sensatie zijn. In omvang - Kraft Heinz en handlangers Buffett en 3G boden 134 miljard euro. En in stijl - Unilevertopman Paul Polman is de lieveling van duurzaamheidsclubs met zijn people, planet, profit-benadering, terwijl 3G te boek staat als een verzameling van agressieve slagers die bij binnenkomst graag meteen beginnen met het verkopen van de bureaustoelen, het eruit gooien van het personeel, het wegdoen van alles wat naar ballast riekt en het overladen van het bedrijf met schulden.

Voor het plotselinge intrekken van het overnamebod werden geen redenen gegeven. Het persbericht dat zondagavond werd verspreid, rept van 'groot respect van de zijde van Kraft voor voor de cultuur, de strategie en de leiding van Unilever'. Wat de een tegen de ander gezegd heeft, of er gescholden is, gedreigd, gehuild, of zich een uitermate beschaafde conversatie heeft afgespeeld ('U wilt ons kopen? Dat willen we liever niet, als u het niet erg vindt.' 'O, dat wist ik niet. Dan doen we het uiteraard niet. Oprechte excuses voor het storen.'): we weten het niet.

Doorlopen, niets aan de hand. Of toch wel? Eind vorig jaar wees de beleggerswebsite the Motley Fool er nog op dat alleen Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, over een flinke oorlogskas beschikt. Daarmee zou Buffet, schreef the Motley Fool toen al, in zijn eentje giganten kunnen opkopen als Morgan Stanley of Lockheed Martin. Of eBay en Tesla Motors samen. Of, als hij nog wat wisselgeld over zou willen houden, inderdaad: Unilever.

Alles kan. Nog steeds. Het is niet gedaan tot de dikke dame zingt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden