Unilever, blijf ook oog houden voor duurzaamheid

Het bedrijf moet staan voor stabiele financiële groei in combinatie met duurzame ontwikkeling.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

We lazen in de media dat Unilever opties onderzoekt om 'versneld aandeelhouderswaarde te creëren'. Deze poging om aandeelhouders gerust te stellen baart ons toch zorgen. Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien.

Als pensioenbeleggers is onze belangrijkste taak de ingelegde pensioenpremies te beleggen om te zorgen voor een goed pensioen voor de aangesloten deelnemers in de metaalsector. Wij zetten daarbij in op een duurzame en leefbare wereld, omdat we ook onze verantwoordelijkheid nemen voor de wereld waarin mensen hun pensioen ontvangen.

Sterker nog, het streven naar een duurzame samenleving sluit logisch aan bij de langetermijnhorizon waarmee we beleggen. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven die goed presteren op ESG-factoren en oog hebben voor een duurzame langetermijnontwikkeling, uiteindelijk ook financieel beter presteren.

Dat zijn bedrijven die zich bewust zijn van de effecten die zij hebben op de samenleving en daar op een verstandige manier rekening mee houden. Wat ons betreft is er helemaal geen tegenstelling tussen aandeelhouderswaarde en een focus op de lange termijn.

Naast dat we nu al een betrokken aandeelhouder zijn, schuiven we meer en meer op naar bewustere selectie van de ondernemingen waarin we beleggen. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar hoe zij omgaan met risico's en kansen op het gebied van milieu en maatschappij. Dat is niet in tegenspraak met de beoordeling van de financieel-economische omgeving waarin het bedrijf opereert, maar maakt er juist onderdeel van uit.

Juist de combinatie van beide kan zorgen voor het gewenste evenwicht tussen duurzame economische ontwikkeling enerzijds en stabiele financiële groei anderzijds. Een bedrijf als Unilever laat dat in de afgelopen jaren zien en past prima in onze portefeuille. De uitgesproken visie van Unilever op duurzaamheid maakt het bedrijf voor ons juist tot een aantrekkelijke investering. Niet omdat Unilever te zeer bezig zou zijn met de wereld te verbeteren, maar omdat aandacht voor duurzaamheid gaat over het doorgronden van markten, het duiden van schaarste en innovatief inspelen op veranderingen.

Dat Unilever dat ambieert zien we aan de doelstellingen: het verdubbelen van de omzet tegelijk met het halveren van de CO2-emissie. Niet of-of, maar hand in hand. Nadenken over wat voor ondernemingen nodig is om op de lange termijn nog steeds bestaansrecht te hebben en daarmee blijvend aandeelhouderswaarde te genereren.

Dat Unilever kort na de overnamepoging van Kraft Heinz de winstgevendheid zo snel mogelijk wil opvoeren, mag wat ons betreft niet betekenen dat het concern zijn langetermijnkoers verlaat.

Een scherpe langetermijnvisie en heldere duurzaamheidsdoelstellingen staan niet in de weg van kostenreductie en het afstoten van minder winstgevende onderdelen. Winstgevendheid en duurzaamheid gaan hand in hand. Maar een te sterke kortetermijnfocus van beleggers en bedrijven kan echte economische activiteit als basis voor duurzame groei en ontwikkeling van de economie in de weg staan.

We geven Unilever als aandeelhouders daarom graag mee: blijf koersvast!

Inge van den Doel is Chief Investment Officer van Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT)

Eric Uijen is voorzitter Uitvoerend Bestuur van Pensioenfonds van de Metalektro (PME)

Gerald Cartigny is Chief Investment Officer van vermogensbeheerder MN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden