Undercover in de kennelijke staat

Wazige, schokkerige beelden. Undercover, vast en zeker. We blijken in een café te zijn.

Jan Mulder

De camera zit in het knoopsgat van een man die een biertje bestelt bij de barkeeper: ‘Eh …hé jij, mogen wij nog een biertje, ja?’

De voice over bij de wazige beelden zegt dat de man te veel gedronken heeft. De spanning stijgt.

De barkeeper tapt het biertje! Erger: hij zet het volle glas voor de aangeschoten klant neer. Dat mag niet!

Volgende kroeg. Zelfde scenario. Keihard wordt aangetoond dat er in de cafés nog geschonken wordt wanneer de klant al te veel bier gehad heeft. Een overweldigend succes van de undercoverorganisatie.

In de Volkskrant stond vandaag in het stukje onder de kop ‘Zo teut als een deur en toch nog biertje’ hoe de waarheid boven water kwam.

Met acteurs.

'Samen met een theaterregisseur oefenden twee studenten van een toneelacademie op vier varianten van de klassieke dronkaard. Met wankelende entree, dubbele tong, traag en verward gedrag: wil weten wat er in de tap zit en vraagt het daarna nog een keer; laat zijn geld op de grond vallen, valt van zijn kruk. Bij één variant valt de klant in slaap tijdens het bestellen.'

Hebbes. Dankzij de twee knappe studenten van de toneelacademie en hun opleiding onder de supervisie van een dronkenschapregisseur weten we nu dat er in de Nederlandse cafés geschonken wordt aan klanten in kennelijke staat. Ongehoord. Dat zoiets kan, ik had het niet voor mogelijk gehouden, het is goed dat er een programma als Radar is.

Dank aan de studenten en de regisseur (graag hun namen, kan daar een onderzoek naar worden gedaan?) die de misdrijven met de geheime camera vastlegden en ook zouden wij de loftrompet willen steken over die ene barman die stiekem een alcoholvrij pilsje inschonk. Een goedheiligman in de hel van het inschenken. Man van het Jaar. Ik wens hem en u een gelukkig kerstfeest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden