Commentaar Klimaatbeleid

Uitstoot van broeikasgassen blijkt bij een economie op stoom moeilijk in toom te houden

Minister Wiebes: Extra subsidies voor energieprojecten, warmtepompen en zonneboilers. Beeld Arie Kievit

Bij al het zorgelijke nieuws over het klimaatbeleid kan het geen kwaad om ook de vooruitgang in het oog te houden. Al is het maar om te voorkomen dat alle goedbedoelde pogingen in moedeloosheid ten onder gaan. Op de korte termijn schieten de klimaatmaatregelen van het kabinet immers opnieuw tekort om de eigen doelstellingen te halen, maar op de middellange termijn ziet het er toch al wat beter uit. In 2023 lijkt het aandeel hernieuwbare energie bijvoorbeeld op het afgesproken niveau te komen.

De prognoses voor de korte termijn bevestigen eens te meer dat het klimaatbeleid weliswaar is uitgegroeid tot een prominent politiek thema, maar dat het in de praktijk nog te traag van de grond komt. Wat al wordt gedaan aan de reductie van broeikasgassen lijdt nu onder de economische groei en onder de groeiende productie van relatief goedkope energie in de Nederlandse aardgascentrales. De uitstoot van een economie op stoom blijkt lastig in te tomen.

Minister Wiebes deed vrijdag de nodige moeite om te laten zien dat het hem heus menens is. Hij kondigde prompt extra maatregelen aan, waaronder extra subsidie voor energieprojecten, warmtepompen en zonneboilers. Plus een versnelling in het plaatsen van zonnepanelen. Daar is weinig tegen in te brengen, behalve opnieuw de twijfel of het allemaal niet te vrijblijvend is. De milieubeweging reageert – gezien de voorgeschiedenis - begrijpelijkerwijs nogal sceptisch.

Gelukkig volgen de ontwikkelingen elkaar inmiddels snel op. De vraag of het kabinet op een aantal punten niet dwingender moet optreden, komt later deze maand sowieso op tafel in de zoektocht naar een uitweg uit de stikstofcrisis. Als kabinet en Kamer een bouwrecessie willen voorkomen – en dat willen ze – zet alleen een substantiële sanering van de veehouderij zoden aan de dijk. Plus, voor de korte termijn, een serieuze verlaging van de maximumsnelheid op een groot deel van de A- en N-wegen.

Laten dat nou net twee ingrepen zijn die ook de uitstoot van broeikasgassen een wezenlijke duw in de goede richting kunnen geven. Als het kabinet het slim aanpakt, snijdt het mes nog voor het eind van dit jaar aan twee kanten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden