Uitstekend dat ze bij de PvdA in de spiegel kijken

Een brede volksbeweging, dat is altijd goed. Brede mensen zijn gezellig, zeggen de Betrouwbare Mannetjes altijd maar.

null Beeld
Beeld

De partij was de afgelopen vier jaar gegijzeld door het chagrijn van de leden. Nee, ze gingen het vanaf nu helemaal anders doen. Een 'brede volksbeweging' moesten ze worden, eentje die middenin de samenleving staat zelfs. Weg met het 'Ome Harry-syndroom', die vervelende oom die altijd de sfeer op verjaardagsfeestjes verstiert. Er mocht wel weer wat meer gelachen worden. Want dat was toch wel het belangrijkste: het kon allemaal wel iets gezelliger.

Partijprominent en burgemeester van Breda Paul Depla, had naar aanleiding van de pandoering op 15 maart honderden mensen binnen en buiten de PvdA gesproken en presenteerde afgelopen dinsdag zijn bevindingen. Eerder op de dag had Lodewijk Asscher met een gezellig 'Nee is nee, maar zeg nooit nooit' de informateur met fiets en al nog voorlopig definitief de laan uit geduwd. Er moest wel iemand in zijn satéstokje stikken, voor zijn partij La Motorblok alsnog aan een meerderheid zou helpen.

Maandag hadden partijkanonnen als Jan Nieuwenburg (burgemeester van Hoorn) en Anton van Aert (burgemeester van Best) nog op de voorpagina van deze krant mogen pleiten voor een plek aan de rijst- en formatietafel. De PvdA moest oog hebben voor het landsbelang en verantwoordelijkheid nemen, zoals dat zo mooi heet. Dat vond ook mastodont Sjraar Cox, burgemeester van Sittard-Geleen. Die had ook zoiets van landsbelang en verantwoordelijkheid nemen. Maar Lodewijk was onverbiddelijk. En dan kon ôzze Sjraar wel gaan lopen mekkeren, het ging niet gebeuren.

Eerst maar eens 'herbronnen'. Beetje soul-searchen. Jaartje naar Australië ofzo. Lekker de woestijn in met zo min mogelijke electorale bagage in het rugzakje. De neergang van de sociaal-democratie was volgens Depla te wijten aan de 'netflixisering' van de maatschappij. DENK is voor moslims, 50Plus voor senioren, en D66 en GroenLinks voor hoogopgeleide kosmopolieten. Nou, dan blijft er weinig leuks over in het 'voor u aanbevolen'-menuutje.

Ondertussen werd met de 'Participatieverklaring' de laatste stuiptrekking van de regeringspartij in ruste door de Eerste Kamer gejast. Vanaf nu moeten alle 'nieuwkomers' de kernwaarden van de Nederlandse samenleving onderstrepen. 'Voor ons zijn deze spelregels vanzelfsprekend, voor hen vaak niet', verdedigde Lodewijk Asscher zijn stokpaardje dat vooral leest als de fles goedkope jonge klare die enkel voor Ome Harry in huis is gehaald: niemand lust het en uiteindelijk zit je met een fles bocht waaruit slechts twee glaasjes zijn geschonken.

De verziekte sfeer, het continue onderlinge geruzie, iedereens hoofd dat voortdurend op het hakblok ligt, er is de laatste jaren steeds meer sprake van een Pvda-isering van de maatschappij. Terwijl: dit land kan zo veel gezelliger.

Nee hoor, uitstekend dat ze bij de PvdA in de spiegel kijken. En een brede volksbeweging, dat is altijd goed. Brede mensen zijn gezellig, zeggen de Betrouwbare Mannetjes altijd maar. Toch zal het een flinke opgave worden. Natuurlijk, je kan breken met oom Harry Rottenberg. Of oom Harry Oudkerk en tante Harry Vogelaar. Maar ze zitten verdomme overal. In Doorn. In Best. In Sittard-Geleen. Kijk, voor ons is dat misschien vanzelfsprekend, gezellig doen, maar voor PvdA-ers niet. En met de enkele Gezelligheidsverklaring van Paul Depla zien wij het nog niet gebeuren. Maar, zoals we hier dan zeggen, zeg nooit, nooit. Gezelligheid kent geen tijd.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Jongeren mogen dan tegenwoordig steeds later beginnen, in mijn tijd waren wij weer veel eerder klaar.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden