Commentaar deelstaatsverkiezing Hongkong

Uitslag Hongkong bevestigt nut van protesten voor kiezer

De democratische zege in Hongkong is een opsteker voor de bevolking die vecht voor behoud van autonomie.

Pro-democratie demonstranten in de Polytechnic University. Beeld EPA

Mocht het idee hebben postgevat dat betogers in Hongkong hun krediet hebben verspeeld met hun steeds gewelddadiger protesten in de laatste weken, dan heeft de uitslag van de deelstaatverkiezing alle twijfels weggenomen. Hongkong heeft met een overweldigende meerderheid gekozen vóór het behoud van afstand tot China.

Met 90 procent van de zetels in de districtsraden haalde het pro-democratische kamp een historische zege. De uitslag van de deelstaatverkiezingen, die doorgaans niet van groot belang zijn, wordt alom gezien als een ‘referendum’ over de opstand tegen de Chinese invloed. De situatie in Hongkong dreigde de afgelopen weken te escaleren doordat zowel demonstranten als veiligheidstroepen zich steeds onverzettelijker en gewelddadiger tegenover elkaar opstelden.

Niet tegen geweld

De kiezer heeft nu gesproken en niet het geweld van de opstand veroordeeld maar de repressieve manier waarop deze werd neergeslagen – precies het soort onderdrukking waarvan burgers vrezen dat het uit China komt overgewaaid onder de huidige regering van Carrie Lam. Met deze uitslag, die gestut wordt door een ongekend hoge opkomst van 71,2 procent, is keihard aangetoond hoeveel draagvlak er bestaat voor het behoud van de autonome status van Hongkong.

Een overgrote meerderheid van de bevolking wil dat China het principe van ‘één land, twee systemen’ dat in 1997 werd vastgelegd bij de overdracht van Hongkong aan Beijing, respecteert. Gehoopt mag worden dat die boodschap nu ook is aangekomen bij de regering van Carrie Lam die zich lange tijd doof heeft gehouden voor de woede onder de bevolking.

In een eerste reactie heeft zij gezegd de verkiezingsuitslag te respecteren en de onvrede onder de bevolking serieus te nemen. De vraag is echter wat China zal doen met de uitslag en de toenemende druk vanuit het buitenland om de autonomie van Hongkong te respecteren. De eerste reacties zijn helaas weinig bemoedigend. China lijkt bereid de unieke handelspositie van Hongkong op te offeren en zich economisch verder te isoleren om zijn totalitaire machtsambities te vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden