Opinie

Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd

 

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam-West. De groep werd eerder uit de Vluchtgarage gezet en trekken sindsdien al demonstrerend door de stad.Beeld anp

In de discussie over wel of niet opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers staan beide regeringspartijen tegenover elkaar. Uiteraard zegt de VVD nee en de PvdA ja. Als sociaal-democraat in hart, nieren en ziel zou ik normaliter zeggen dat we natuurlijk 'deze zwakkeren moeten opvangen en een stabielere basis bieden voor de terugkeer'. Vandaag wil ik mij onconventioneel opstellen. Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd.

Waar smokkelaars tien jaar geleden redelijk amateuristisch waren is de immigratie nu ontwikkeld tot een mega-industrie waarin miljarden euro's omgaan. Met als gevolg dat er nu meer dan ooit risico's worden genomen met het overzetten van immigranten en er nog minder waardering is voor mensenlevens. Zo was het aantal doden ten gevolge van de overtocht in 2014 tweemaal zo groot als in 2011. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Dit komt deels door ons naïeve beleid ten opzichte van immigratie. De gemiddelde asielzoeker is niet altijd meer de 'zielige' asielzoeker. Niet meer iemand van wie de familie is uitgemoord, die homo of een oorlogsslachtoffer is of vanwege religie is gevlucht.

Sociaal wenselijk

Nee, de asielzoeker van tegenwoordig is gedrild door smokkelaars in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, die een kans op een verblijf aanzienlijk moeten verhogen. Een groot deel van de asielzoekers komt vanwege de financiële situatie. Hele families sparen jarenlang voor de overtocht van een familielid, in de hoop dat zij het, via dat familielid, zullen maken in het leven. Ik ben niet tegen vluchtelingen en hun opvang als zij werkelijk wegens oorlogsgeweld, seksuele voorkeur of soortgelijke redenen vluchten. Maar wij kunnen nu eenmaal niet de hele wereld opvangen.

Wij zullen de stroom van vluchtelingen nooit volledig kunnen stoppen als dit zelfs Noord-Korea - een van de meest wrede regimes met de best bewaakte grenzen ter wereld - niet lukt. Dus ook onze keurige Middellandse Zeepatrouilles niet. En dan hebben wij het nog niet over de barbaarsheid om mensen toe te laten in de Hof van Eden (Nederland) om die vervolgens na een veel te lange periode weer uit te zetten. Inhumaan en onacceptabel.

De vroege ochtend in een provisorisch tentenkamp in de Pijp.Beeld anp

Afschrikken

Om de vluchtelingenstroom en uitgeprocedeerde asielzoekers in te dammen, zouden wij daarom als Europa aanvragen en uitzettingen sneller moeten verwerken om valse hoop bij vluchtelingen te voorkomen, en als afschrikmiddel. Daardoor wordt het beleid efficiënter en humaner. Laat hen niet in een lange periode van onzekerheid en valse hoop zitten. Bed, bad en brood is een schijnconstructie.

Ik voorspel dat het grootste deel van deze bbb'ers binnen tien jaar een verblijfsvergunning krijgt. Smokkelaars zullen hun klanten dan vertellen: ga niet naar huis. Dat klopt, maar deze keer wil ik best nog een oog dichtknijpen. Maar de volgende groep moet sneller en humaner weg. Een oplossing voor het immigratieprobleem is het niet, maar het moet wel eerlijker als je toch in de procedure zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden