Opinie

Uitgekleed militair museum

De ingezonden brieven van maandag 14 december.

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.Beeld Raymond Rutting

Brief van de dag: Uitgekleed militair museum

De toegenomen belangstelling voor grote Nederlandse musea (Ten Eerste, 11 december) is verheugend en veelal zeer terecht. Jammer alleen dat deze pagina geïllustreerd wordt met een grote foto uit het Nationaal Militair Museum.

Hoewel prachtig gesitueerd op de voormalige vliegbasis Soesterberg, stond voor mij al bij voorbaat vast dat het onmogelijk zou zijn alle objecten van zowel het Legermuseum in Delft als het voormalige Luchtmachtmuseum hier samen onder te brengen.

Het gebouw is daarvoor veel te klein en dit is slechts ten dele ondervangen door diverse vliegtuigen leeg te slopen en aan de plafonds te hangen. Ook zijn er objecten overgespoten en achteraf van Nederlandse kentekens te voorzien, terwijl ze uit alle windstreken afkomstig zijn en nooit in Nederland actief zijn geweest.

Al met al een treurig geheel; dit museum nodigt niet uit tot herhaald bezoek, zeker niet voor degenen die Leger- en/of Luchtmachtmuseum gekend hebben. Het Rijksmuseum in de nieuwe opzet daarentegen bezoek ik keer op keer en ik ontdek er altijd weer nieuwe schoonheid. Zelfs de afdeling wapens daar is ongekend groot en wél prachtig geëxposeerd.

J. Bron, Diemen

En Jozef dan?

Antoine Bodar beschrijft in de Volkskrant van 12 december de perfecte kerststal. Inleidende tekst: 'Zodat u weet wie en wat niet mogen ontbreken.' Nou heb ik in alle kerststallen die ik ooit heb gezien, altijd een man naast/achter Maria en kind zien staan. Er werd me verteld dat dat Jozef was, timmerman en verloofde van Maria, medeverantwoordelijk voor de opvoeding van Jezus. Tja, blijkbaar is die overbodig, want in de beschrijving van Antoine Bodar komt hij niet voor.

Irma van Hezewijk, Gilzen

VVD-onwaarheden

'Vandalen gaan betalen' en 'meer straf en minder begrip voor criminelen' waren slogans van de VVD in de verkiezingscampagnes. De deal die Teeven sloot met Cees H. was daarmee in volledige tegenspraak. Het is bijna ondenkbaar dat Teeven, die zich deze deal natuurlijk nog heel goed herinnerde, dit niet vroegtijdig heeft besproken met o.a. minister Opstelten en premier Rutte. Hoe redden we ons hier uit? De waarheid was ongemakkelijk geweest, maar alles beter dan wat daarna is gebeurd. Een opeenstapeling van verdraaiingen, uitvluchten en zelfs onwaarheden. Met Rutte als de hoofdrolspeler. De VVD onwaardig.

Harry Smits, Tolbert

Zoetwaterclaims

Richard Gere (Opinie & Debat, 12 december) beweert dat Tibet de grootste zoetwatervoorraden heeft naast de Noord- en Zuidpool. Dat klopt volgens mij niet. De grootste zoetwatervoorraden komen uit het Amazone-gebied.

Fred Opdam, Stichting Amazon Fund, Roosteren

Een dief hoort in de cel

De 'crimefighter' Teeven die volgens de heer Rutte in zijn functie als officier van Justitie zoveel voor Nederland heeft gedaan is door het ijs gezakt. Van alle kanten worden hem reddingsboeien toegeworpen maar het is te laat.

Zijn handelen in het strafproces met Cees H. heeft hem tot speelbal gemaakt. Topcriminelen zijn zeer slimme jongens, heer Teeven, daar kun je niet in je eentje een deal mee sluiten. Laat Nederland ophouden het op een akkoordje te gooien met hen want je ziet nu wat het gevolg kan zijn; ondermijning van de rechtstaat. Wij zijn geen Amerika. Wees blij als ze achter de tralies zitten en zwicht niet voor dreigementen, ook al zouden ze het Paleis van Justitie willen opblazen. Dat is pas crimefighten.

Riet Zaal, Rhoon

Koffiegeld

Tienduizend euro voor de rechterhand van een corrupte FIFA-official? Dat is geen omkoping: dat is koffiegeld. Die Belgen snappen er ook niks van. Geen wonder dat het WK 2018 in Rusland wordt gehouden.

Peter Nierop, Purmerend

Roepende in de woestijn

Al jarenlang erger me ik kapot aan het (weg)gedrag van de 'sportieve' Audi-rijder. Ik dacht altijd een roepende in de woestijn te zijn. En dan nu de grote verlossing, in de Stekel van 12 december. Dank, dank, Olaf Tempelman!

Hans Dukker, Delft

Hoezo, geen Jozef?

In Antoine Bodars' nagenoeg perfecte kerststal moeten minimaal Maria en het kind aanwezig zijn, en natuurlijk de drie wijzen.

Vooruit dan maar: ook de herders en hun schapen en de engelen mogen meedoen. Zelfs de os en de ezel die voor het evangelie van Lucas komen, horen erbij.

De grote afwezige is Jozef; Jozef die de zwangere Maria vergezelde. Maria die onbevlekt ontvangen was van een kind.

Wat een barmhartigheid, wat een lieve man moet dat geweest zijn. Mensen gaan tegenwoordig om veel minder uit elkaar. Van mij mag Jozef niet ontbreken.

J. J. Th. Gianotten, Ridderkerk

Vluchten voor Herodes

De perfecte kerststal bestaat niet, stelt Antoine Bodar (de Volkskrant, 12 december).

Maar waar is Jozef in zijn stal? Deze timmerman speelde al niet echt een hoofdrol in het kerstverhaal; hij was immers niet de vader van Jezus.

Maar om de man die Maria en haar kindje Jezus meenam naar Egypte om te vluchten voor Herodes, nu geen plaats in de stal te geven? Zonder Jozef was het kerstverhaal heel anders gelopen.

Marian van der Meijs, Heveadorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden