Uiterste middel

Kinderen moeten niet te snel hulp inroepen bij psychische problemen.

de Volkskrant

Bij grote zorgverzekeraars als Achmea en CZ steeg het aantal kinderen dat een beroep deed op de geestelijke gezondheidszorg in twee jaar met bijna de helft. Het bestaat uiteraard niet dat er plotseling veel meer ongelukkige kinderen zijn. De toename wordt voor een belangrijk deel verklaard door het feit dat psychotherapie in het basispakket is opgenomen.

Er zitten goede en slechte kanten aan deze stijging. Het is een goede zaak als psychische problemen vroegtijdig worden onderkend. Zoals de socioloog Abram de Swaan ooit zei: het aanbod schept wel de vraag, maar niet de ellende. Vroeger deden mensen minder snel een beroep op de geestelijke gezondheidszorg, maar vaak leden ze in stilte.

Toch is een verdubbeling van de psychische hulp niet zonder problemen. Als steeds meer kinderen in therapie gaan, zal de betaalbaarheid in het geding komen. Wat belangrijker is: hulpverleners constateren in toenemende mate onzekerheid en overbezorgdheid bij ouders. Het is normaal dat sommige kinderen een moeilijke periode doormaken. Het is leerzaam om die te overwinnen, met steun van de sociale omgeving. De zelfredzaamheid wordt niet bevorderd door te snel uitgebreide professionele hulp in te schakelen.

Het toenemende aantal kinderen met psychische problemen is mede een gevolg van moeilijk grijpbare culturele factoren, die wel worden samengevat onder de noemer van een steeds ingewikkelder samenleving. Gezinsleven en onderwijs bieden minder houvast, de verwachtingen zijn hoger geworden, er komen meer verleidingen op kinderen af.

Die complexe samenleving is moreel verplicht om kinderen met problemen te helpen. Maar het is belangrijk dat ouders en hulpverleners alert zijn op overconsumptie. De geestelijke gezondheidszorg moet gericht zijn op kinderen (en volwassenen) die het anders echt niet redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden