Commentaar

Uitbetaling pgb is balanceren tussen twee kwaden

De toekenning en uitbetaling van persoonsgebonden budgetten moet eenvoudig en klantvriendelijk zijn.

Beeld anp

Bij de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb's) moet de overheid twee kwaden zien te overwinnen. Fraudeurs mogen geen vrij spel hebben. De klanten mogen niet de dupe zijn van ingewikkelde controles en falende systemen.

Bij de al jaren slepende pgb-kwestie speelt telkens één van de kwaden een hoofdrol. Aanvankelijk waren politici boos nadat was gebleken dat ondernemers zich verrijkten met pgb-miljoenen. Gealarmeerd door frauduleuze verhalen kondigde de overheid aanscherping van de controle aan om declaraties minutieus te bestuderen. Veel pgb-ontvangers bleven vervolgens verstoken van geld, ook doordat de ict-systemen de controle niet aankonden. Opgejut door boze klanten versimpelde de politiek tijdelijk de controle. En nu er opnieuw fraude dreigt te ontstaan en de controle weer opgevoerd moet worden, spelen de oude ict-problemen weer op. Vandaar dat regeringspartij VVD de uitvoering van de pgb's elders wil onderbrengen.

In dit heen-en-weer slingeren van beleidsmaatregelen is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de zondebok. Het instituut heeft ook duidelijk fouten begaan bij de uitvoering van de pgb's, maar kampt vooral met de tegenstrijdige wensen van de politiek. Daar komt bij dat het speelveld enorm ingewikkeld is, aangezien ook gemeenten, zorgkantoren, zorgverleners en andere belanghebbenden informatie moeten aanleveren voor de toekenning, uitbetaling en controle van de pgb's.

Het lijkt dan ook politiek wensdenken dat een nieuwe uitvoerder zowel de tegenstellingen als de complexiteit wel eventjes kan overwinnen. Het hoofddoel zou moeten zijn om ergens tussen de twee kwaden uit te komen. De toekenning en uitbetaling moet eenvoudig en klantvriendelijk zijn. De controle moet gericht en effectief zijn.

Ook bij de inning van belasting of de uitbetaling van uitkeringen voert de overheid deze balanceeract uit. De enige les daarbij is telkens dat de fraudecontrole beter door een ander team of zelfs door een andere organisatie gedaan kan worden. Laat de SVB daarom vooralsnog de uitbetaling doen. En maak een plan hoe en wie de controle zou kunnen uitvoeren, zonder dat daarvoor nieuw gesleutel aan het al overbelaste ict-systeem nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden