Column

'U zou onze samenleving ook de Hubo- of Gammamaatschappij kunnen noemen'

Wie wil weten hoe iets in elkaar zit en welk loket het juiste is, moet een hoop werk verzetten, schrijft Reinout van der Heijden.

Beeld screenshot Regelhulp.nl

Participatiesamenleving is het woord van 2013. U zou het ook de Hubo- of Gammamaatschappij kunnen noemen. U wordt niet opgevangen als het mis gaat, maar moet het zelf regelen.

Dat is een hele klus. Probeer maar wegwijs te worden uit de sociale zekerheid. Wie wil weten hoe iets in elkaar zit en welk loket het juiste is, moet een hoop werk verzetten.

De overheid geeft u wel een timmerkist mee. U kunt bellen met het landelijk informatienummer 1400. De gemeenten zijn via hetzelfde principe te bereiken. Het netnummer komt achter het cijfer 14. Zo is Rotterdam 14010 en Zwolle 14038.

Die nummers werken niet feilloos. Volgens de ombudsman van Rotterdam is 14010 een bron van ergernis. Bellers krijgen het centrale callcenter aan de lijn in plaats van de afdeling die ze zoeken. Ze worden niet of verkeerd doorverbonden of ondanks een toezegging niet teruggebeld.

De ombudsman van Amsterdam en omstreken trekt een vergelijkbare conclusie. Wie liever 'gewoon' te woord wordt gestaan, ontvangt een doorverwijzing naar internet of e-mail. Een digitale melding kan in de vergetelheid verdwijnen.

De overheid is prima geoutilleerd op internet. Op de sites van gemeenten en sociale instanties, rijksoverheid.nl, belastingdienst.nl, kennisring.nl, rechtwijzer.nl en afm.nl zijn tienduizenden pagina's met veelgestelde vragen te vinden. Of er zijn zoekpagina's die telkens verder vertakken totdat u in de diepste kelders van wetten en voorzieningen afdaalt.

Veel websites hebben geen e-mailadres voor persoonlijke vragen, met de gelukkige uitzondering van consuwijzer.nl en juridischloket.nl. Telefoonnummers zijn er wel, voor een callcenter dat bij voorkeur naar een website verwijst of een standaardantwoord stuurt.

Soms vindt u wel gerichte informatie. Websites als overheid.nl en regelhulp.nl verwijzen u door naar iets in de buurt, als u uw postcode invoert. Mijnpolitie.nl en mijn.overheid.nl geven toegang tot persoonlijke gegevens. Als u inlogt met uw DigiD komt u van alles te weten over uw verkeersboete, de hoogte van uw pensioen of de WOZ-waarde van uw woning.

Het invulscherm van regelhulp.nl leidt u tot specifieke kennis over kwesties waar u mee worstelt op het gebied van gezondheid, opvoeding en ouderenzorg. De uitkomst doet denken aan de brochures van het enkele jaren geleden gesloten Postbus 51. Handleidingen zijn er genoeg, maar u moet het bouwpakket toch zelf in elkaar zetten.

U bent met zovelen dat de overheid u wel moet weren. En de buurman en uw tante zijn ondertussen ook al naar u doorgestuurd. U doet het dus niet alleen voor uzelf. Dat is dan weer een troost.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Dit is een aflevering van zijn wekelijkse zaterdagse column 'Tipgeld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden