Column

'U moet die rat van mijn kind afhalen'

Op 1 januari zette een zwerver een rat op het hoofd van mijn zoon. Dat zal in sommige culturen vast een teken van voorspoed zijn, maar ik kon het niet waarderen.

Beeld epa

Tot dat moment was 1 januari opvallend vlekkeloos verlopen. De kinderen hadden ons laten uitslapen en daarna waren we met de tram naar de bioscoop gegaan. Toen we op de terugweg over Amsterdam Centraal Station liepen, stond er ineens een zwerver voor ons. 'Hij houdt van jou', zei hij tegen mijn zoon. Voor ik het wist, had hij een rat op het hoofd van mijn zoon gezet. Met 'hij' bleek hij de rat te bedoelen, en met 'jou' mijn zoon.

Nu is mijn zoon meteen na zijn geboorte in een vat met vrolijkheid en moed gevallen, dus hij genoot intens van het feit dat er zomaar een vaalwitte rat op zijn hoofd rondscharrelde.

De rat bewoog zich langzaam en ratachtig naar beneden. Hij leek vastberaden in het warme, zachte deel van mijn zoons nek te belanden. De zwerver sommeerde mijn vriend een foto van dit schouwspel te maken.

Ineens begreep ik het woord 'machtspositie' beter dan ooit. Een rat in de nek van je zoon te zien verdwijnen terwijl je weet dat niemand anders dan een nogal dominante zwerver die rat weer van hem af kan halen: dat is een rake illustratie van het begrip machtspositie.

'Weet u wat?', zei ik met mijn liefste glimlach, 'Ik geef u wat geld!' Naarstig begon ik naar mijn portemonnee te graven. Er zat alleen 50 euro in en een Albert Heijn-muntje. 'Ik heb niks', zei ik tegen de zwerver. 'Geeft niet', zei hij opgeruimd. Hij keek vertederd toe hoe zijn rat over mijn zoon rondkroop.

Terwijl ik dacht aan ziektes tikte een toerist me aan. Hij vroeg of hij een foto van mijn zoon met de rat mocht maken. Dit moest alles zijn wat de toerist zich bij een bezoek aan Amsterdam had voorgesteld. Stralende blonde jongetjes met ratten van zwervers op hun hoofd.

De zwerver vertelde me ondertussen het ene verhaal na het andere. Iets over een aanvaring met parkeerbeheer, iets over zijn vriendin, iets over de ziekte K en een lange uitleg over de grote bos sleutels die hij om zijn nek had hangen. Ik luisterde vriendelijk en aandachtig, want hoe vriendelijker en aandachtiger ik was, redeneerde ik, hoe meer de zwerver ooit genegen zou zijn om de rat weer van mijn zoon af te halen.

Ineens hield ik het niet meer uit. 'U moet die rat van mijn kind afhalen', zei ik. 'Nu. Het moet.'

Na nog een laatste anekdote over parkeerbeheer haalde hij de rat van Benjamin af.

We liepen naar de tram.

'Ik wil een rat voor mijn verjaardag', zei mijn zoon.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden