Twitter-pesterijtje drijft Jeugdliga in de hoek

Wat speelt er in China? De communistische jongerenorganisatie ligt onder vuur van zowel twitteraars als partijleider Xi, constateert onze correspondent Marije Vlaskamp.

Marije Vlaskamp
null Beeld RV
Beeld RV

In de boekwinkel, op Twitter: uit alle hoeken wordt de Communistische Jeugdliga de oorlog verklaard. Dat is een club van 90 miljoen jongeren van 14 tot 28 jaar, die vanuit de Jeugdliga eventueel de sprong naar de Communistische Partij maken. De bestuurders van deze gezaghebbende organisatie vormen een belangrijke kliek in het Chinese politieke landschap.

Stop, correctie. Vormden, in de verleden tijd, want de afbraak van de Jeugdliga is in volle gang. Dat bleek uit de gang van zaken rond twee nep-accounts die vorige week opdoken op Twitter onder de naam @ComYouthChina en @ccyl. De eerste uren na #myfirsttweet waren verwarrend, want de accounts leken levensecht. Ze werden bestookt met kritiek. 'Jeugdliga, kruip terug achter de Grote Firewall en ga daar propaganda maken!'

Internetgebruikers vinden het oneerlijk dat de Jeugdliga straffeloos kan posten op voor gewone Chinezen verboden buitenlandse sociale media. Gratis software die Facebook en Twittter bereikbaar maakt, is in de ban gedaan en het Chinese intra-net wordt met de dag trager. Dan worden mensen chagrijnig als ze de communistische animatiekonijntjes van de Jeugdliga naar de vrije wereld zien zwaaien.

Toen bleken de accounts nep. Vooral @ComYouthChina grossiert in politieke humor. Neem foto's van iemand in een Winnie de Poeh-pak, in China van het web gepoetst omdat de buikige beer is uitgegroeid tot oneerbiedig symbool voor president en partijleider Xi Jinping. 'Deze persoon vertoont gelijkenis met Xi, maar het is hem niet', was het commentaar.

De echte Communistische Jeugdliga kan er niet om lachen. Twitter kreeg een woedend bevel de nep-accounts te sluiten.

null Beeld RV
Beeld RV

Dat is niet gebeurd. De Jeugdliga weet tegenwoordig geen deuk in een pakje boter te slaan. Nu is de Twitterparodie een storm in een glas water vergeleken bij de allesvernietigende orkaan die er nu over de Jeugdliga raast. Deze rukwinden komen uit de burelen van het Centraal Literatuur Onderzoeksbureau. Dat heeft op gezag van de Centrale Partijleider een boek uitgegeven, getiteld Uittreksels uit Xi's Verhandelingen over de Chinese Jeugd en het Werk van de Jeugdliga. Die houterige titel klinkt niet bepaald dreigend, maar lees verder en zie de bui hangen. Xi uit al sinds 2015 zijn ontevredenheid over de Jeugdliga. Hij vindt het een 'aristocratische bureaucratie' die de naam 'windvaan van de Chinese jeugd' niet verdient. 'Hoe kunnen ze onze jeugd verenigen? Ze zijn niet eens in staat de jongeren bij te houden, deze organisatie is verlamd vanaf de nek!'

Het zal je gezegd worden. Elk woord van Xi is een machtswoord. Al die machtswoorden staan nu zwart op wit met een beige kafje eromheen in grote oplage verkrijgbaar in de boekhandel.

Vanzelfsprekend is Xi nooit lid geweest van de Jeugdliga: daar zitten zijn politieke tegenstanders in. Nu over drie weken een allesbeslissend Partijcongres wordt gehouden, waarbij Xi als oppermachtige leider zal schitteren, is het tijd voor de genadeklap voor de Jeugdliga. Uitgedeeld met een uittrekselbundel van nog geen 2 euro.

De socialemedia-accounts van de Jeugdliga - de echte en de twee fake-accounts - juichten het boek van harte toe - wat moeten ze anders? De echte Jeugdliga: 'Wij kunnen ons het niet veroorloven de kantjes ervan af te lopen.'

De fake-accounts juichen spottend vol valse geestdrift dat ze 'ondanks de ernstige kritiek op onze verlamming-vanaf-de-nek onze pillen op tijd zullen nemen, opdat wij een invalide vol spirituele kracht zullen zijn.'

Chinese politiek, het wordt nooit saai.

Marije Vlaskamp is correspondent in China

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden