Twijfels rond Van der Steur zijn niet weg

Minister Van der Steur is nog niet klaar met de affaire- Maat. Hij lijkt niet gretig op zoek naar de waarheid.

Raoul du Pré
null Beeld anp
Beeld anp

Het hoge woord is eruit: minister Van der Steur heeft spijt van de beschadiging van de goede naam van de anatoom George Maat. 'Ik heb mij te veel door emoties laten leiden', zegt Van der Steur nu over zijn uithaal naar Maat toen bleek dat die in het voorjaar van 2015 een lezing had gehouden over het identificeren van de slachtoffers van vlucht MH17. Professor Maat werd uit het onderzoeksteam gezet. Zijn onberispelijke reputatie lag aan diggelen.

Met de lezing was weinig mis, bleek snel. Maat gaf les aan vakgenoten. Hij deed dat met respect. Collega's gaven vergelijkbare lezingen. Van der Steur reageerde zonder zich ook maar heel even in de zaak te hebben verdiept. De mondige burger Maat vocht terug en heeft nu excuses en eerherstel.

Maar daarmee is Van der Steur er nog niet. Minstens zo pijnlijk is immers de manier waarop hij met de zaak omging sinds de kritiek losbarstte. De Kamer kreeg essentiële informatie eerst niet en toen slechts half, met grote delen weggelakt. Ook dat had niet mogen gebeuren, erkent Van der Steur nu. Maar het lag niet aan hem, voegt hij toe: het was de politie die de boel weglakte. Hijzelf claimt dat hij van niets wist toen de Kamer onvolledig werd geïnformeerd.

Zelfs als het waar is, maakt het geen sterke indruk. Net als rond de fotosessie met Volkert van der G. wijst Van der Steur naar zijn ambtenaren. Toen bleken het Openbaar Ministerie en diverse topambtenaren alle relevante informatie te hebben, nu de politie. In beide gevallen deed de bewindsman weinig om te zorgen dat hij zelf ook op de hoogte was. Zoals het SP-Kamerlid Van Nispen zegt: 'Deze minister wekt niet de indruk dat hij gretig op zoek is naar de waarheid.'

Dat is de kern. Professor Maat komt er wel weer bovenop maar het gaat hier ook, opnieuw, om de geloofwaardigheid van het ministerie van Veiligheid, hoeder van de rechtsstaat. Die geloofwaardigheid staat al op het spel sinds minister Opstelten twee jaar geleden in het debat over de Teevendeal met veel aplomb claimde dat hij op zijn woord geloofd moest worden, waarna zijn verhaal finaal onderuit zakte.

We zijn een minister en twee pijnlijke affaires verder, maar de twijfels zijn niet weg. Om zijn ministerschap te redden zal Van der Steur de Kamer komende week moeten overtuigen dat het nu echt beter wordt. De tijd dringt.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden