Twijfel evolutieleer begrijpelijk

Driekwart van de Nederlanders twijfelt aan evolutieleer. Biologen hebben het ongeloof zelf over zich afgeroepen.

Daar gaan we weer. De meeste Britten, zo wees een peiling uit, geloven niet dat de evolutie de complexiteit van het leven kan verklaren. Er is een ontwerper aan te pas gekomen, meent 51 procent.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat bij ons anders ligt. Toen het blad Science er een paar jaar geleden naar keek, bleek dat driekwart van de Nederlanders in meer of mindere mate twijfelt aan de evolutietheorie. Driekwart!

Tirade

Normaal volgt op dit punt een tirade van de columnist over hoe dom dat is, maar ik houd mij in. Het is namelijk vooral vreemd. Zo diep religieus zijn we hier niet. We hebben geeneens een bible belt – dat stippellijntje van met Blokkers en Hema’s bezaaide boerendorpen tussen Zeeland en Drenthe kun je moeilijk vergelijken met Amerikaanse staten waar men bevangen door geloofsdrift over de grond rollebolt.

We wonen in een land waar de wannabe antichrist Richard Dawkins de bestsellerlijsten aanvoert en het een rel wordt als de EO een paar seconden wegsnijdt uit een natuurdocumentaire.

Dictatuur

Welnee, biologen hebben het ongeloof over zichzelf afgeroepen. Door de evolutie te veel te presenteren als een hermetische ‘leer’, een soort dictatuur van het toeval. Evolutie is een kwestie van toevallig verspringende genen en hier en daar een schitterend ongeluk, en als je daaraan twijfelt, ben je een voormoderne heikneuter die het niet begrijpt.Mis.

Toeval

Ja, bij evolutie komt veel toeval kijken, maar daarna is er de natuurlijke selectie. Een zeer gericht en specifiek proces, waarbij de minst aangepaste individuen worden weggewied. Om nog maar te zwijgen van het spel van de partnerkeuze, de ‘seksuele selectie’.

Die verklaart veel van de schoonheid en het complexe gedrag in de natuur. Maar helaas hebben biologen die kant van Darwins verhaal lang genegeerd. Kom, we gaan het toch niet over seks hebben?

Zo heeft de biologie haar eigen ongeloof gecreëerd. Die Britten hebben gelijk: toeval alleen kan de natuur niet verklaren. Maar daar zit nou net het misverstand. Evolutie gaat helemaal niet over toeval, maar eerder over het omgekeerde – het bedwingen van het noodlot. Hadden biologen dát nou maar wat vaker gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.