Commentaar Stikstofcrisis

Tweede Kans voor kabinet en boeren

Even dacht het kabinet dat het de situatie rond de stikstofcrisis meester was. Inmiddels weten we beter.

Minister Carola Schouten.

Met alweer nieuwe boerenprotesten op komst vandaag, wordt de rekening van de acties van maandag nog opgemaakt. Niemand kan gelukkig zijn met de tussenstand.

Om te beginnen de boeren niet. Als de taferelen uit Groningen vanaf nu de toon gaan zetten, blijft de publieke opinie niet lang op hun hand. De kans is bovendien groot dat hun euforie over het resultaat van korte duur is. Weliswaar wekken Friesland, Drenthe, Gelderland en Overijssel de indruk dat zij nu schielijk afstand nemen van hun stikstofbesluiten van vorige week, maar ook die provincies zullen toch snel weer verder willen met hun stilliggende bouwprojecten. Ze komen vanzelf bij de boeren terug.

Ook die provinciebestuurders hebben weinig reden tot tevredenheid nu ze de indruk hebben gewekt dat ze overgevoelig zijn voor intimidatie. Eerst liepen ze voor de muziek uit met maatregelen die verder gingen dan het kabinet voorschreef, nu moeten ze weer helemaal opnieuw beginnen. Dat maakt het niet makkelijker om alsnog tot een compromis te komen.

Het kabinet weet inmiddels dat de coördinerende rol van de provincies niet het gewenste effect heeft. De bedoeling was maatwerk op de vierkante kilometer, het resultaat is verwarring. Die is deels aangejaagd door minister Schouten, die zelf vorige week ook al afstand nam van de voortvarendheid waarmee de provincies van leer trokken. Van politieke rugdekking was geen sprake.

Dat legt nu een zware verantwoordelijkheid bij de minister, die de coördinatie in deze crisis nog niet overtuigend heeft opgepakt. Dat zij op haar beurt geen onvoorwaardelijke steun heeft van de regeringscoalitie speelt zeker een rol. Zolang uit partijen als VVD en CDA geluiden blijven komen dat boeren zich geen zorgen hoeven te maken over hun bedrijfsvoering, ontbreekt het Schouten aan voldoende gezag om overtuigend de lijnen uit te zetten.

Even wekte het kabinet vorige week de indruk dat het de situatie meester was. Inmiddels weten we beter. Om de nu ontstane mist weg te nemen zal nieuw topoverleg nodig zijn tussen kabinet, Kamer, provincies en boeren. En dit keer met een uitkomst die wel iedereen kan volgen en waar alle betrokkenen achter blijven staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden