Twee rapporten over homo\\'s

Jan Mulder

Het rapport van Justitie en Binnenlandse Zaken zegt dat 84 procent van het geweld tegen homo’s door autochtonen wordt gepleegd. De Universiteit van Amsterdam komt tot geheel andere conclusies, ik citeer de kop die vorige vrijdag in de Volkskrant stond: ‘Homogeweld: Wél vaak Marokkanen’.

Laurens Buijs, Gert Hekma en Jan Willem Duyvendak verwijzen in de titel van hun rapport direct al naar een belangrijk dadermotief: Als ze maar van me afblijven.

‘Als de dood zijn veel geweldplegers dat ze door homo’s die geen geheim maken van hun geaardheid seksueel worden lastiggevallen. Bij Marokkanen spelen daarbij vooral de weerzin tegen vrouwelijk gedrag en het idee van anale seks een rol.’

We hebben het altijd verkeerd gezien. ’t Is andersom: de dader is het slachtoffer. Niet de homo, die slechts te maken heeft met verbale discriminatie en hard fysiek geweld geweld, vraagt onze zorg en aandacht, het is de dader die, zo blijkt uit het Amsterdamse rapport, lijdt onder de fictieve dreiging van de eventueel plotseling opkomende lust van zo’n in potentie agressieve anaalhomo die je beter kunt uitschakelen voordat hij kan overgaan tot zijn walgelijk gedrag.

Oververtegenwoordiging

Een oververtegenwoordiging van de discriminatie wordt volgen de onderzoekers gevormd door Marokkanen. Justitie en Binnenlandse Zaken denken daar volstrekt anders over. Wie heeft gelijk?

Maandag publiceerde de Volkskrant op Keerzijde de resultaten van een onderzoekje van sportpartner.nl over de acceptatie van homoseksualiteit onder sportende ouderen. Liefst 56 procent van 60-plussers sport ‘liever niet’ samen met een homo. Wij hebben het sterke vermoeden dat het hier niet om kutmarokkaantjes maar om echte Nederlandse mannen gaat.

Ik denk dat de autochtonen lichtjes in de meerderheid zijn wanneer het op homofobie aankomt. De stelling van de Universiteit dat jonge Marokkanen als de dood zijn, wordt een tikje overdreven. Zo bang zijn ze niet, hoor, valt wel mee. Het is blinde, langdurig door voorouders opgestapelde afkeer. Ze zeggen maar wat tijdens de gesprekken die de onderzoekers ze op school afnemen. Over het vele misbruik door pedofielen bijvoorbeeld, waar hun angst is geworteld.

Alibi

Zou het criminele misbruik van jonge Marokkanen door pedofielen inderdaad zo wijdverspreid zijn als wordt beweerd? Waarom is dat dan niet de prioriteit van een onderzoek, Amsterdams of Haags? Geweld tegen minderjarige pedoslachtoffers is belangrijker dan het ‘gewone’ grotemensengeweld tegen homo’s.

Dat misbruik van de daders heeft meer weg van een door de onderzoekers te graag en te gemakkelijk geloofd alibi dan van de werkelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden