ingezonden brieven

Tussen niet mogen kwetsen en censuur ligt een dunne lijn

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 mei.

Opnamen voor Van Brakels film 'Van de Koele Meren des Doods', 1982. Beeld ANP
Opnamen voor Van Brakels film 'Van de Koele Meren des Doods', 1982.Beeld ANP

Brief van de dag: ik voel me bedreigd door ‘langeteners’

Ik ben het zeer eens met Joris Roelofs (O&D, 6/5). Ik ben een andersdenkende en voel me inderdaad bedreigd door de taalterreur die zich onder meer manifesteert in de aanzwellende roep om diversiteit en inclusie. Een zoveelste dwangmiddel waarbij betweters zich als boven-mij-gestelden gedragen en mij gaan voorschrijven welke woorden ik wel of niet mag gebruiken: het zwarte schaap, de blinde vlek, de moorkop.

Tussen niet mogen kwetsen en censuur ligt wat mij betreft een dunne lijn. Vooral omdat iedereen zich tegenwoordig om de haverklap gekwetst voelt.

Ik ben scenarioschrijfSTer en filmmaakSTer en heb (onopzettelijk) al heel wat mensen gekwetst, bijvoorbeeld omdat ik oude mensen in hun blootje liet zien. Als kunstenaars hun vrijheid van expressie & ideeën moeten opofferen vanwege makkelijk te kwetsen ‘langeteners’, dan moeten we daar – met ons allen – tegen in opstand komen.

Nouchka van Brakel, Amsterdam

Bijstandscontrole

De laatste jaren gaat het steeds over fraude met bijstand. Oh, hoe anders heb ik het zelf ervaren in 1980. Ik kreeg een ambtenaar op bezoek, was net gescheiden en had een baby. Hij wilde, denk ik, een indruk van mij hebben en vertelde dat ik niet wekelijks mijn uitkering hoefde op te halen, maar dat het op mijn bankrekening zou worden gestort. Het prettige bezoek van deze ambtenaar van de gemeente Enschede is me altijd bijgebleven.

Thea ten Thije, Borne

Pensioenfondsen

Van Meerten en Al-Nassar bepleiten pensioenfondsen juridisch aan te pakken en ze te dwingen duurzaam te beleggen (O&D, 4 mei). Goed plan. Wat ook kan: een amendement in de pensioenwet die pensioenfondsen dwingt fossielvrij, duurzaam en niet in de vleesindustrie te beleggen (dus nog groener dan de EU-taxonomie). Dit uiterlijk in 2030 met tussenstappen in 2023 en 2027. De CO2-emissies van onze pensioenfondsbeleggingen zijn een factor 4 groter dan de CO2-emissies in heel Nederland.

Jeroom Remmers, Amsterdam

Rechtsstaat

De veelgehoorde vraag of corona ons ook iets positiefs heeft gebracht zou ik inmiddels met ja beantwoorden. Zonder positieve test van formateur Ollongren geen politieke opwinding, geen nacht van Rutte en geen geopenbaarde notulen.

Indirect heeft covid-19 nu geleid tot een premier die althans in woord de rechtspositie van burgers wil versterken. Na uitkleding van de rechtsstaat wil Rutte deze ineens weer aankleden. De vraag is wel of dat gebeurt met toga’s of slechts met onderbroeken, want in dat laatste geval is een koutje zo weer gevat.

Niels Heij, Epe

Belastingen

Amazon: 44 miljard euro omzet in Europa en 0 euro vennootschapsbelasting. Een van mijn dochters, Wajong gecombineerd met een baantje bij een supermarkt: 103 euro belasting bijbetalen over 2020. Vind ik leuk om even te melden.

Peter Kemper, Almere

Bloemenzee

Mooie ingezonden brief in de Volkskrant van dinsdag (O&D, 4 mei) over de wens van een overleden moeder, om altijd bloemen bij het verzetsmonument te leggen, niet alleen op 4 mei, maar gedurende het hele jaar. Om hiermee te gedenken dat we in vrijheid kunnen leven.

Bij de Indische gemeenschap gebeurt dit al decennialang. Bloemen van een uitvaart bij het Indisch Monument in Den Haag neerleggen. Om te gedenken en stil te staan bij de gruwelijkheden die in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië hebben plaatsgevonden. Het hele jaar door is deze plek een zee van bloemen...

Esther Pleij, Delfgauw

Merkel

Angela Merkel heeft opnieuw indruk gemaakt, dit keer met haar speech op 5 mei. De Duitse bondskanselier toont aan dat we ‘een nieuwe, belangrijke stap hebben gezet’, stelt het hoofdredactionele commentaar in de Volkskrant (Ten eerste, 6 mei). Later dit jaar neemt Merkel afscheid als bondskanselier.

Jammer voor Duitsland, jammer voor Europa, maar misschien een buitenkansje voor ons land. Want zouden we Merkel niet kunnen vragen hier nog even minister-president a.i. te worden? Dat zou vast helpen de Haagse formatie uit het slop te trekken.

Ben Wouters, Alkmaar

Duurzaam datacenter?

Bij het artikel over de duurzaamheid van datacenters staat een foto van een datacenter in Middenmeer (Ten eerste, 6 mei). Maar wat ziet het geoefend oog nu net níét op deze foto? Zonnepanelen die op deze mooie platte daken gelegd hadden kunnen worden, stap één op de weg naar duurzaamheid. Google en Microsoft hebben nog een lange weg te gaan.

Aard Kleijnen, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden