Column Bert Wagendorp

Tussen het klagen door is hier wat goed nieuws

Er zijn maar weinig Nederlandse instituties die zo veel bijdragen aan optimisme en goed humeur als het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorige week kwam het met een rapport waarin stond dat de misdaad spectaculair daalt, dinsdag bleek dat alle indicatoren in de Conjunctuurklok op groen staan en vandaag verscheen de eerste Monitor brede welvaart. Alleen van de opmaak van dat rapport kantelde ik al in een bad van warm geluk, en toen moest ik de 124 pagina’s nog lezen.

Vroeger werd de welvaart van het land afgemeten aan het bbp, het bruto binnenlands product. Was er sprake van groei dan was dat goed, krimp was crisis. Dat was duidelijk, maar ook onvolledig. Het was Smalle Welvaart, talloze factoren die ook bijdragen aan het gevoel van welvaart en welzijn werden buiten beschouwing gelaten. Dat is anders in de Brede Welvaart Trends en dat is uitstekend, de focus op het bbp heeft voor genoeg ellende gezorgd.

De Monitor hanteert 21 bredewelvaartstrends, geselecteerd volgens internationale normen. Van de 21 bewegen zich er zeven in opwaartse richting, zijn er elf neutraal en in drie gevallen is er een neerwaartse trend: overgewicht, vrije tijd en natuurgebieden. Die trends lijken me wel om te buigen, zodat het hier helemaal een groot feest wordt.

Goed nieuws! Maar helaas kan goed nieuws hier niet altijd op een goede pers rekenen. Goed nieuws is verdacht, er zal, zo hoor je vaak, wel een addertje onder het gras zitten. We kunnen ons eigen geluk niet geloven. Op de site van de NOS verschenen naar aanleiding van het rapport twee stukken. De tweede zin van het eerste stuk luidde: ‘Maar, vraag je je misschien af, waarom merk ik hier persoonlijk niks van?’ De eerste zin van het tweede stuk ging als volgt: ‘Over het algemeen lijkt het alsof het niet zo goed gaat met Nederland.’ Dat waren twee op niets gebaseerde aannames, maar de toon was typerend.

Wie positief is over goed nieuws, is verdacht, naïef of een sukkel met oogkleppen in een bubbel. Vermoedelijk probeert de overheid ons weer iets op de mouw te spelden of hebben we te maken met elitaire wetenschappers die geen idee hebben van de diepe ellende van de gewone Nederlander. Veel reacties dekken zich alvast in tegen die kritiek, door aansluiting te zoeken bij de cynici.

Sommige partijen hebben ook helemaal geen behoefte aan positief nieuws. Politici die parasiteren op ontevredenheid bijvoorbeeld, of nieuwsverspreiders die weten dat slecht nieuws beter verkoopt dan goed.

Gelukkig voor de zwartkijkers is het niet allemáál hosanna. De files worden langer, wonen wordt steeds duurder. Met de biodiversiteit gaat het bergafwaarts en het vertrouwen in het openbaar bestuur neemt af. Er is, misschien wel het grootste probleem dat opdoemt uit de Monitor, sprake van een kloof in Brede Welvaart tussen hoog- en laagopgeleiden. Het is voorts de vraag hoe het met de Brede Welvaart zal gaan in de toekomst. Ook gaat onze Brede Welvaart in sommige gevallen ten koste van de Brede Welvaart elders. Allemaal waar, allemaal zaken waarvan het goed is dat het CBS erop wijst.

Maar van alle Nederlanders is 85,4 procent tevreden met zijn leven. Zelfs van de laagopgeleiden is dat percentage ruim 81 procent. We zijn de gelukkigste mensen van de EU en daarmee behoren we ook tot de wereldtop.

We leven hier in een paradijsje zoals dat in de lange geschiedenis van de mensheid nog op maar weinig plekken is gerealiseerd. Tussen het klagen en kankeren door is het goed daar zo nu en dan even bij stil te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.