Tussen alle hofintriges wachten op paleisrevolte

Waar hebben de media het deze week over in Frankrijk? Welnu, over de politieke intriges in en rond het Elysée-paleis natuurlijk, constateert onze correspondent Peter Giesen.

De cover van Paris Match.

'Le Monde leest vaak als de paleisgazet van Versailles rond 1788', schreef Simon Kuper onlangs in de Financial Times. Franse journalistiek is vaak hofjournalistiek. Eindeloos schrijven de kranten over de lange doodsstrijd van koning Hollande en over de ambitieuze hovelingen die zich in de gangen van het paleis gereedmaken om de macht over te nemen. Ter rechterzijde intrigeren de hertogen Sarkozy en Juppé tegen elkaar, terwijl de niet-adellijke Madame Le Pen op de deur van het paleis staat te bonken.

Even boeiend is de strijd in de socialistische vleugel van het paleis. De koning dreigt graaf Valls, zijn eerste minister, mee te sleuren in zijn val. Maar er is een nieuwe ster verrezen: de even briljante als ambitieuze markies Macron.

De minister van Economische Zaken is 38 jaar, voor Franse begrippen piepjong. Hij werd miljonair bij zakenbank De Rothschild en is nu minister in een socialistische regering, waarin hij voortdurend pleit voor het slechten van taboes en de liberalisering van de Franse samenleving.

Een paar weken geleden lanceerde hij zelfs zijn eigen beweging, En Marche! 'Niet links en niet rechts', volgens Macron, maar vooral pragmatisch. Volgende maand zullen zijn aanhangers van deur tot deur trekken om ideeën te verzamelen die Frankrijk weer vlot moeten trekken.

Macron is een society-figuur geworden. Op de cover van Paris Match stond hij deze week met zijn twintig jaar oudere vrouw Brigitte, zijn vroegere lerares Frans. 'Samen op de weg van de macht', stond erbij. Paris Match vertelt hoe Brigitte tijdens een diner met de Spaanse koning de andere vrouwen van ministers en hoge ambtenaren de ogen uitstak met een gewaagde creatie van zwarte kant, waarbij de traditionele jurken van de andere dames plotseling heel suf afstaken. 'De wereld van de macht is keihard', zei Brigitte. 'Het is niet eenvoudig vrouw van een minister te zijn.'

Door Andrew Marr van de BBC werd Macron vergeleken met een jonge Tony Blair. 'Dat vat ik op als een compliment', zei Macron. Over de pro's en contra's van een Franse 'derde weg' à la Blair valt een boeiend debat te voeren. Dat gebeurt ook wel, maar de hofintriges lijken de media toch iets meer te interesseren.

In Le Monde schreef columniste Françoise Fressoz onder de kop 'De dood van de koning' over En Marche! als een 'ongelooflijk intitiatief': de monarchale positie van de president wordt ondergraven als ministers op eigen houtje bewegingen gaan lanceren. Haar collega-columnist Gérard Courtois hield overigens de mogelijkheid open dat Macron op een slimme manier voor Hollande opereert. Door En Marche! zouden de socialisten in 2017 een opening naar de centrumlinkse kiezer kunnen vinden.

De zakenkrant Les Échos schrijft over de verzwakte positie van premier Valls. Hij profileerde zich altijd als de grote vernieuwer, die de Franse socialisten van hun achterhaalde marxistische reflexen zou redden. Op sociaaleconomisch terrein is hij echter volkomen overvleugeld door Macron. Daarom gooit Valls het nu over een andere boeg, aldus Les Échos: de Franse identiteit. Inmiddels heeft hij al voorgesteld de hoofddoek aan de universiteit te verbieden.

Baron Montebourg - in 2014 ontslagen als minister van industrieel herstel omdat hij te links was - had graaf Valls nog zo voor de jonge markies Macron gewaarschuwd, schrijft Paris Match: 'Hij zal je doden. Hij zal jouw positie als vernieuwer afpakken en voor jou zal niets overblijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden