Opinie

Turkije kán haar niet eens helpen

Opinierubriek

Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media. In deze opinierubriek Der Spiegel over Angela Merkel en vluchtelingen en The Guardian over jongvolwassenen wereldwijd in crisis.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld epa

Der Spiegel - 'Die schaffen das schon'

Het blijft Merkels geheim waarom het uitgerekend Turkije op zee moet lukken wat de Duitsers zelfs op het land niet lukt: effectieve grensbewaking. 'Merkel is bezeten door Turkije', zeiden buitenlandse waarnemers op de EU-top. Natuurlijk is het goed om met Turkije te praten. Het land kan meer doen om de gang van vluchtelingenbootjes richting Griekenland te verhinderen.

Toch bevreemdt het hoezeer Merkel een partner om de hals vliegt die het niet zo nauw neemt met de rechtsstaat en zijn militairen tegen een deel van de eigen bevolking inzet. De deal met Turkije blijft de smerige keerzijde van 'Wir schaffen das'. Bovendien kan Turkije niet eens helpen, zelfs als het zou willen: het staat op de rand van oorlog, heeft te kampen met terroristische aanslagen en met Russen die in Syrië bommen gooien.

In plaats van alleen in te zetten op zo'n onberekenbare partner, zou Merkel moeten proberen weer in gesprek te raken met de Oost-Europeanen en onze buren in Oostenrijk. Zeker, hun haast een tweede verdedigingslinie op te werpen in Macedonië klinkt martiaal en is allerminst solidair jegens Griekenland.

Toch is de absolute tegenstelling tussen Merkels Turkije-plan en de scherpere grenscontroles op de Balkanroute bedrog. Ze laten zich goed combineren. En zo'n controle van Griekenland tot Oostenrijk zou Duitsland goed uitkomen. Het aantal arriverende vluchtelingen zou verminderen, en als het aandeel daarbinnen van Syriërs zou toenemen, zou Merkel nog kans maken de steun voor haar vluchtelingenbeleid te behouden.

Voor de Duitse bondskanselier zou zo'n oplossing nóg een voordeel hebben, om het cynisch te zeggen: de onaantrekkelijke taak te beslissen wie mag komen en wie niet, zou door anderen worden uitgevoerd. Onder het motto: 'Die schaffen das schon'.

Peter Müller - Der Spiegel

Jongvolwassenen wereldwijd in crisis

The Guardian pakt er deze week groots mee uit. Voor het eerst hebben twintigers en dertigers in de westerse wereld het financieel slechter dan hun ouders. Uit een groot internationaal onderzoek, de Luxembourg Income Study (LIS), blijkt dat de inkomstengroei van millennials de afgelopen dertig jaar flink achterblijft bij die van voorgaande generaties. Een hoge jeugdwerkloosheid, stijgende huizenprijzen, krimpende pensioenen en geringe kansen een eigen vermogen op te bouwen, beïnvloeden het leven van de millennial ingrijpend. Zo blijven steeds meer Britse jongeren bij hun ouders wonen en daalde in het Verenigd Koninkrijk het huizenbezit van jongvolwassenen in de periode 1991-2011 van 33 naar 10 procent. 'Millennial zijn betekent voor mij dat er niets blijvends in je leven is', zegt een geïnterviewde jongere.

Cijfers over de ontwikkeling van de inkomstengroei van Nederlandse generaties in de laatste drie decennia heeft het CBS niet, omdat het sinds 2000 zijn wijze van berekenen heeft aangepast. 'Wel kunnen we constateren dat het besteedbare inkomen voor jongvolwassenen tussen 2000 en 2014 fors minder is gestegen dan dat van oudere Nederlanders', zegt CBS hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Nederlanders tussen de 65 en 70 gingen er 30 procent meer op vooruit dan de millennials, gepensioneerden tussen de 70 en 75 zagen hun besteedbare inkomen met 12 procent meer stijgen dan jongvolwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.